Fastkedjad i tre dagar

Ligan skuggade och kartlade miljonären – sedan slog de till

Foto: Foto: POLISEN
ANSIKTET TEJPADES Bilden från polisens rekonstruktion visar hur miljonären i Stockholm hölls fången med hjälp av hand- och fotbojor.
NYHETER

Tillslaget mot en av Sveriges mest kända riskkapitalister planerades minutiöst.

I månader skuggades och kartlades några av landets rikaste finanstoppar.

Nu är norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen försvunnen med 15 miljoner.

– När de väl har plockat ut kontanter är det omöjligt för oss att spåra pengarna, säger Håkan Ström på länskriminalpolisen.

Foto: POLISEN

Polisen misstänker att sex av Sveriges rikaste finansmän, med en sammanlagd förmögenhet på flera hundra miljoner kronor, kartlagts av den norske bedragaren och hans liga.

En 31-årig medhjälpare till norrmannen samlade information om mångmiljonärernas bostäder, förmögenheter, familjer och fordon. Han hyrde en bil för att spana på en av dem utanför hans bostad och på den bank i Köpenhamn där han arbetar.

– Om det nu är så att jag har kartlagts så är det självklart inte roligt, säger ett av ligans tilltänkta offer.

Valdes ut

Till sist valdes en 47-årig delägare i ett av Sveriges mest kända riskkapitalbolag ut. 2006 hade han en förmögenhet på 45 miljoner kronor.

Ligan ägnade dagar åt att studera 47-åringens rutiner. Man väntade i hans trappuppgång och klockade hur lång tid det tog för honom att lämna lägenheten efter att han steg upp och tog in tidningen.

När han lämnade bostaden skuggades han.

Mannen är frånskild och har en nioårig dotter men bodde själv i lägenheten. Han var därför ett lätt byte.

Den 31 augusti väntade två svartklädda män utanför hans bostad. Han beskriver i förhör att det var som ”en svart vägg” kastade sig över honom när han öppnade dörren. Polisen misstänker att Holst-Cappelen var en av männen.

”Började gråta”

47-åringen bojades. Därefter tvingades han föra över 12 miljoner kronor till ett konto som tillhör Holst-Cappelens 32-årige indonesiske pojkvän.

47-åringen låg fastkedjad med halva ansiktet tejpat i sin lägenhet till den 2 september då han hittades av två bekanta.

– Då började jag gråta och skaka i hela kroppen, säger han i förhör.

Holst-Cappelen ska ha hotat döda hans dotter om han vände sig till polisen. Men mannen tog mod till sig och anmälde.

Efter en vecka såg polisen vem som låg bakom. Då hade pengarna kvitterats ut kontant på ett växlingskontor och norrmannen och hans pojkvän lämnat landet.

Vågade berätta

32-åringen greps senare i Tyskland. Men Holst-Cappelen är på fri fot med 15 miljoner kronor.

När polisen arbetade med utredningen förstod de att ett liknande brott begåtts i Göteborg i påskas. De tog kontakt med den miljonären som först då vågade berätta hur han hölls fången under sex dygn i sitt eget hem.

Holst-Cappelens medhjälpare har åtalats för bland annat rån, människorov och penninghäleri.

Alla erkänner att de utfört flera av de handlingar polisen påstår, men säger att de duperats av norrmannen och trott att det rört sig om laglig verksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM