”Han var rädd att bli upptäckt”

NYHETER

51-åriga Evas kropp styckades på den plats där hon blev mördad.

Det tror kriminologen Leif GW Persson.

– Kvinnan har förmodligen dött på ett ställe där det inte har gått att bära ut hennes kropp hel utan att bli upptäckt.

Det vanligaste skälet till styckning är för att underlätta transport av kroppen, enligt kriminologiprofessor Leif GW Persson.

– I de flesta fall sker styckningen på samma plats som mordet, och då i ett våtutrymme.

Fördröja upptäckt

Han nämner fler skäl till varför man väljer att stycka en kropp:

– Ett annat övergripande syfte är att fördröja upptäckten om vad som har hänt. För låter du kroppen ligga kvar i lägenheten så är det ju bara en tidsfråga med lukt och sådant innan någon upptäcker den.

Delar av 51-åriga Evas kropp har hittats i området Lockhyttan utanför Örebro – ett för gärningsmannen bekant område enligt GW Persson.

– Man åker till ett ställe man känner till sedan tidigare, man åker sällan ut på måfå.

Han tror dessutom att kroppsdelarna har dumpas på olika platser inom en radie på tre mil från mordplatsen.

”Vill dumpa kroppen fort”

– Då kommer man tillräckligt långt bort från stället där det skedde, samtidigt som man vill dumpa kroppen så fort som möjligt. Det är ytterst sällan man hittar något utanför den radien.

– Om man gör flera dumpningar så åker man inte tillbaka till samma ställe eftersom det ökar risken för att bli upptäckt.

Styckmord är mycket ovanliga i Sverige och GW Perssons teori är att Örebromordet har skett oplanerat. Han menar att den misstänkte 51-åringen är en ”ovanlig” mördare.

– Det här är ju en man som är väl-etablerad i samhället. Han har en lång utbildning och ett bra jobb. Det är inte helt vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM