Över 260 döda i lerskred i Rio

NYHETER

Dödssiffran stiger i Brasilien.

Regn och lerskred har dödat minst 264 människor i området norr om Rio de Janeiro.

Värst drabbat är staden Teresópolis där en hel bergssluttning rasade ner.

Foto: Paulo Ceza/ap
Klicka på bilden för större format!

Regnet har öst ner över delstaten Rio de Janeiro under natten. Bland städerna i bergen norr om Rio har det fallit 230 millimeter det senaste dygnet. Det är mer än det brukar regna på en hel månad.

Vattenmassorna ledde till översvämningar och stora lerskred på onsdagsmorgonen.

Minst 58 döda

Hittills har över 264 dödsfall bekräftat enligt den brasilianska tidningen O Globo. Minst 130 av dem är i Teresópolis, strax norr om Rio. Eftersom staden ligger nere i en dal i bergen har översvämningarna slagit hårdast där.

O Globo skriver att vattnet svämmade över en fördämning, vilket gjorde att en hel bergssluttning rasade ner och begravde hus och bilar i lera.

Många hemlösa

Fler än 1 000 människor i staden har blivit hemlösa och tiotusentals saknar elektricitet. Leran har delvis stängt av förbindelserna med omvärlden, vilket försvårar räddningsarbetet.

Grannstaden Nova Friburgo är också hårt drabbad med 97 döda, och i Petrópolis har hittills 18 dödsfall bekräftats. Fyra av de döda är brandmän som försökte hjälpa de nödställda.

Dödstalen befaras dock öka ytterligare.

Bilder från andra orter i Rio-området visar hus som är halvt under vatten och gator som ser ut som floder.

Behöver helikoptrar

De civila myndigheterna har bett marinen om hjälp med bland annat helikoptrar för att underlätta räddningsarbetet i bergsbyarna.

– Många platser kan bara nås med helikopter, säger vice-guvernören Luiz Fernando Pezão till O Globo.

Området drabbas ofta hårt på grund av regn. Senast i april dog 214 människor i lerskred.

Själva Rio de Janeiro, som är huvudstad i delstaten med samma namn, har klarat sig bättre än städerna i bergen den här gången. Där har regnet inte varit värre än det brukar under de blöta brasilianska sommarmånaderna.

ARTIKELN HANDLAR OM