Här lär de sig att döda sin diktator

Ny gerilla planerar kupp mot Kim Jong Il

1 av 2 | Foto: JO YONG-HAK/REUTERS
vill invadera nordkorea Den nybildade frihetsfronten hade i går samlats på ett torg i Seoul. Gruppen vill döda Kim Jong Il.
NYHETER

De tillhör de få som lyckats fly Nordkorea.

Nu vill soldaterna tillbaka.

För att döda Kim Jong Il.

Omkring 100 soldater som deserterat från Nordkoreas folkarmé och tagit sig över gränsen till Sydkorea samlades i går på ett torg i Seoul.

Frihetsfront

De tillhör en grupp som kallar sig för ”Nordkoreas folks frihetsfront” och målet med gårdagens manifestation var att ”påskynda fallet av Kim Jong Ils regim” och fördöma pro-nordkoreanska aktivister i syd, uppgav en talesman för gruppen, enligt Reuters.

Som en del av manifestationen kläddes en av deltagarna i en mask föreställande diktatorn i norr och avrättades därefter symboliskt.

Exakt hur störtandet av Kim ska gå till är oklart. Enligt de senaste tillgängliga uppgifterna består Koreas folkarmé av 1 106 000 aktiva soldater, med möjlighet att inkalla ytterligare 8,2 miljoner soldater förutom det civila Röda arbetar-bondegardet som kan uppbringa uppskattningsvis 3,5 miljoner beväpnade män.

Frihetsfronten säger sig dock ha stöd från vissa medlemmar av Nordkoreas kommunistiska armé men politiska bedömare förhåller sig skeptiska till påståendet.

Förvärrar relationerna

Samtidigt fruktar experter att milisens manifestationer i syd bara förvärrar relationen med Nordkorea och frågar sig om det verkligen är så smart att berätta att man har medhjälpare inne i Nordkorea om det skulle verkligen skulle stämma.

ARTIKELN HANDLAR OM