Stig, 68, finns på ligans lista

Miljonären: ”Rena turen att jag inte blev deras offer”

Foto: Foto: POLISEN
KEDJADES FAST Bilden från polisens rekonstruktion visar hur ligan höll den 47-årige miljonären i Stockholm fången i hans eget hem.
NYHETER

Mångmiljonären Stig Rosenlund, 68, kunde ha blivit ligans nästa offer.

Utpressarna kartlade hans liv och ekonomiska tillgångar.

– Jag är glad att de inte valde mig, säger han.

Ligan ringde hem till Stig Rosenlund – men då var han inte hemma.

Den norske storbedragaren Philip Holst-Capellen är på fri fot och internationellt efterlyst. Som Aftonbladet avslöjade i förrgår misstänks han ha hotat två svenska miljonärer och tvingat dem att föra över 15 miljoner kronor till hans medarbetares konto.

Men ligan hade sett ut fler offer. De hade samlat information om ytterligare fem svenska mångmiljonärer. På listan finns några av Sveriges rikaste män, tillsammans har de tillgångar för hundratals miljoner kronor.

”Mycket utstuderat”

Flera av männen som kartlades av Holst-Capellen och hans liga lever ensamma – precis som de två männen som hölls tillfångatagna i sina egna hem.

– Det är en förutsättning för att lyckas med det här. Det är mycket utstuderat, säger Håkan Ström, utredare på länskriminalpolisen.

En av de ensamstående miljonärerna är matematikern Stig Rosenlund.

– De här bovarna ringde mig den 16 augusti men då var jag på landet. Det kanske bara var rena turen att jag inte blev deras offer, säger han.

Han är okänd för de allra flesta, men innan förmögenhetsskatten togs bort 2006 kunde vem som helst ta reda på att han hade en skattepliktig förmögenhet på 66 miljoner kronor. Ligan hittade hans namn i en tidningsartikel om Sveriges mest förmögna män.

– Jag har levt sparsamt och arbetat i hela mitt liv. Jag har inga värdefulla föremål hemma och har aldrig varit intresserad av dyra hus eller båtar, säger han.

”Glad att de är fast”

Han har aldrig tidigare utsatts för hot eller bedragare. Nu har Stig Rosenlund vidtagit säkerhetsåtgärder för att skydda sig mot utpressarna.

– Jag har gjort mina pengar oåtkomliga, jag måste personligen inställa mig på banken för att utföra sådana transaktioner.

Han har även höjt säkerheten runt bostaden.

– Jag är glad att de är fast och att de inte realiserade planerna mot mig. Jag föreställer mig att de inte försöker göra samma sak mot mig nu, men det väcker många tankar, säger Stig Rosenlund.

ARTIKELN HANDLAR OM