Matpris kan chockhöjas

Flera tusenlappar om året för en barnfamilj

NYHETER

Priset på svensk mat kan komma att chockhöjas.

Om höjningen blir verklighet kan en vanlig barnfamilj få sina matkostnader höjda med tusentals kronor.

– Det skulle i värsta fall kunna röra sig om fyra, fem, sex procent, säger Thomas Svaton på Svensk Dagligvaruhandel.

Snart inleds förhandlingar om matpriserna mellan leverantörer och butiker. Men redan nu kan Ekot avslöja att vissa producenter kräver ordentliga prishöjningar på vissa viktiga varugrupper.

– Det är de bonderelaterade branscherna, kött, mejeri och bröd, säger Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Fyratusen kronor

Enligt Ekot ligger kraven långt över de genomsnittliga prisökningarna. I värsta fall skulle det kunna bli så mycket som sex procents höjning, berättar Svaton.

För en vanlig barnfamilj kan en höjning av matkostnaderna med sex procent innebära 4000 kronor om året i ökade kostnader, enligt beräkningar från Konsumentverket.

Beredda att betala

Ett av företagen som vill få upp priserna på sina produkter med upp till sex procent är mejeriföretaget Arla. Men försäljningsdirektör Mats Hedlund tror att konsumenten är beredd att betala det.

– Det är väl ingen konsument som i sig jublar över högre pris på mjölken eller högre pris på livsmedel i allmänhet. Men jag tror att i det här fallet är vår bedömning att konsumenten ändå förstår och värderar tillgången på svensk råvara och är beredd att betala lite mer.

FAKTA

4000 mer om året

Enligt Konsumentverket lägger en barnfamilj (Två vuxna 35 år gamla och två barn, sex respektive åtta år gamla) 5430 kr i månaden på mat.

Det ger en årsförbrukning på 65 160 kr. En prishöjning på sex procent skulle innebära höjda matkostnader på 3909 kronor om året.

ARTIKELN HANDLAR OM