Krogarnas matsnusk avslöjat i stor razzia

”Det finns stor risk för förgiftning”

Foto: Foto: Jerker ivarsson
underkänt julbord Operakällaren är en av lyxkrogarna som fick sämst betyg. Där sköljer de bland annat sillen direkt i diskhon.
NYHETER

Matsnusket frodas på Stockholms julbord.

Kommunens razzia avslöjade till och med grisiga helgbufféer på stans lyxkrogar.

– Risken för förgiftning är stor, säger Lennart Norring, chef för restauranginspektionen till Metro.

Wallmans salonger – en av de krogar som fick underkänt i kommunens razzia.

Oätliga prinskorvar, sopor på beredningsbänkar, smutsiga fläktar, mat som står framme utan att någon vet hur länge.

Hela 14 av 27 granskade julbordsställen fick anmärkningar när Stockholms stad slog till i förra veckan, skriver Metro.

Flera stjärnkrogar fälldes helt av inspektörerna.

– Den dåliga nedkylningen är extra allvarlig på många håll. Risken för matförgiftning är stor när personal inte vet hur länge maten stått framme eller hur snabbt den kylts ner, säger Lennart Norring, chef för Stockholms stads restauranginspektion till Metro.

Dyrt – och ohygieniskt

För Operakällarens julbord måste man hosta upp 695 kronor. Men krogen kritiseras för att förvara mat oövertäckt under skitiga fläktar – och för att skölja julsillen direkt i diskhon.

Restaurangens vd Abbe Ibrahim vill dock inte kommentera snusket.

– Jag känner till inspektionen men har inte hunnit analysera rapporten, säger han.