Persbrandts bostadsbluff

Åker på skattesmäll för drömhuset på Gotland

slog till före jul Skatteverket har slagit till mot Mikael Persbrandt. Han tvingas nu skatta för sitt sommarhus på Gotland som han köpte genom sitt bolag Cambo Productions AB. Han beskattas för att han har kunnat nyttja det privat utan att behöva betala någonting.
NYHETER

Skatteverket gav Mikael Persbrandt den tuffaste julklappen: en rejäl skattesmäll för skådespelarens exklusiva sommarhus på Gotland – totalt runt 60 000 kronor.

Huset ägs av hans bolag och Aftonbladet kan i dag avslöja att Persbrandt inte har redovisat förmånen av fri semesterbostad.

Foto: Foto: ANDERS DEROS
kostade 4,5 milj Sommaren 2009 köpte Mikael Persbrandt huset på Gotland för 4,5 miljoner kronor. Det påkostade huset ligger i det lilla fiskeläget Ygne, strax söder om Visby.

Sommaren 2009 slog Mikael Persbrandt till och köpte drömhuset på Gotland för 4,5 miljoner kronor.

Det påkostade huset på 107 kvadratmeter ligger i det lilla fiskeläget Ygne, strax söder om Visby, och Persbrandt har synts en hel del på Gotland.

Slog till före jul

Men veckan före jul slog Skatteverket till mot stjärnskådespelaren.

Persbrandt köpte sommarhuset genom sitt bolag Cambo Productions AB och han beskattas nu för att han har kunnat nyttja det privat utan att behöva betala någonting.

Förmånen värderas till 14 600 kronor i månaden.

Eftersom hans bolag ägde huset under fem månader 2009 höjs Persbrandts inkomst med 73 000 kronor för detta år. Han påförs också ett skattetillägg för att ha lämnat oriktiga uppgifter.

60 000 mer i skatt

Totalt kommer han att tvingas betala uppåt 60 000 kronor mer till Skatteverket.

Om beslutet står sig kommer Persbrandt vid nästa deklaration att tvingas ta upp förmånen för 12 månader – 175 200 kronor. Men han lär inte behöva vända på kronorna för att klara skattesmällen.

Utöver bolagets miljonaffärer köpte Persbrandt förra året privat en villa för 9,2 miljoner kronor i Saltsjöbaden. Också här handlar det om ett mycket spektakulärt hus som av mäklaren beskrevs som ”en dröm för den design- och arkitekturintresserade”.

2009 tjänade Mikael Persbrandt 873 000 kronor. Men en hel del tillgångar hamnar i dag i hans bolag Cambo Productions och Cambo Racing.

Äger flera dyra bilar

Det senare bolaget äger bland annat en Porsche 911 Turbo.

Cambo Productions som köpte fritidshuset på Gotland äger en BMW 525 D, registrerad som lastbil.

Privat äger Persbrandt en Nissan GT-R Premium – en bil med toppfart på 310 kilometer i timmen och en prislapp på 832 000 kronor.

Aftonbladet har förgäves sökt Mikael Persbrandt för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM