Sexfilms-virus sprider sig på nätet

Erbjudande om gratisporr har lockat många att öppna fientlig e-post

NYHETER

En porr-mask sprider sig just nu på nätet i form av e-post som utlovar gratis sexfilm. Många har gått i fällan och öppnat de minerade mailen som då laddar ner ett fientligt program till datorn.

En variant på mailet innehåller en länk som ser ut som en pdf-fil. Men de som klickar på länken får alltså varken sexfilm eller dokument - istället ger man det fientliga programmet tillgång till adressboken på mailkontot.

Därefter skickar masken kopior på sig själv till alla e-mailadresser den kan hitta. Det fientliga programmet är även utformat så att det omedelbart efter att ha installerats börjar kasta bort drivrutiner till installerade säkerhetsprogram för att undvika att bli upptäckt.

Nasa har drabbats hårt

Enligt BBC News har bland annat den amerikanska rymdmyndigheten Nasa samt företagen AIG, Disney och Procter & Gamble blivit hårt ansatta av viruset som fyllt deras inboxar.

Hemsidan som skickade ut viruset har nu stängts ner men säkerhetsexperter förväntar sig att viruset kommer mutera och dyka upp i nya varianter.

ARTIKELN HANDLAR OM