Pastorn väntar på imam-svar

Har backat från planerna att bränna Koranen

NYHETER

Pastorn Terry Jones backade återigen i dag från planerna att bränna Koranen.

Samtidigt kräver han svar av imamen Feisal Abdul Rauf om mosképrojektet i New York flyttas eller inte.

Terry Jones hade fram till i går kväll planer på att bränna Koranen i sin kyrka i Gainesville, USA på årsdagen av 11-septemberattackerna.

Sedan ändrade han sig och hävdade att han och imamen i Florida hade kommit överens om att moskén som planeras att byggas på Ground Zero skulle flyttas.

Floridaimamen sade i sin tur att han och pastorn skulle diskutera en möjlighet att flytta moskébygget med imamen i New York, Feisal Abdul Rauf.

Men allt dementeras av Feisal Abdul Rauf.

"Våra planer för en muslimsk mötesplats har inte ändrats. Under den allvarliga dagen den 11 september uppmanar jag alla att ta sig tid för bön och reflektion", meddelade Rauf.

Massiva demonstrationer

Terry Jones har dragit på sig vrede runt om i världen sedan hans bokbålsplaner blev offentliga.

Massiva demonstrationer har genomförts i muslimska länder där amerikanska flaggor har bränts.

Efter fredagsbönen på högtidsdagen id al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan, skanderades "död åt Amerika", "död åt kristna" och amerikanska flaggor brändes i Afghanistan.

Där hölls demonstrationer i flera provinser, och tre personer sköts till döds sedan en folksamling kastat sten mot en tyskledd Natobas i Fayzabad i den nordöstliga Badakhshan-provinsen.

Skadar amerikanska intressen

President Barack Obama sade sent i kväll, svensk tid vid en presskonferens i Washington att hotet om koranbålet skadar amerikanska intressen. Han upprördes också av provokationen som ställer människor mot varandra.

– Tanken att bränna en helig text från någons religion är motsatsen till allt vad detta land står för, sade Obama.

Samtidigt anses pastor Jones ha utnyttjat nyhetsmedierna maximalt för att nå ut med sitt antimuslimska budskap. Men tv-kanaler, tidningar och nyhetsbyråer har också börjat förebrå rapporteringen och meddelat att de inte skulle distribuera bilder från ett bokbål.

Nyhetsankaret på tv-kanalen ABC, Chris Cuomo, sammanfattade sina känslor i ett kort twitter:

– Jag jobbar inom medier, men jag anser att medierna gav liv till denna Floridabrand – och det var vårdslöst.

ARTIKELN HANDLAR OM