Så ska de undvika nytt Mats Alm-fall

NYHETER

Örebropolisen vill undvika en upprepning av Mats Alm-fallet.

Därför tar man hjälp av rikskriminalens gärningsmanna­profilgrupp.

– Anledningen till att Mats Alm friades var att man saknade en gärningsbeskrivning. Nekar den här killen och man inte får fram mer än det man redan har kan du glömma ett åtal, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson.

Tre personer ur rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kommer till Örebro i dag för att bistå polisen i mordutredningen.

– De får gratis extrapersonal och de får folk som har betydande erfarenhet av liknande brott, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Mordplatsen okänd

– Det är de vanliga frågorna som ska besvaras, var, när, hur och möjligen varför. Och sedan ska de leda fram till vem som gjorde det.

Polisen vet fortfarande inte hur och var Eva, 51, mördades.

– Man måste ha en gärningsbeskrivning, och sedan måste man kunna koppla den på olika sätt, genom teknisk bevisning eller vittnen eller indiciekedjor, till den person som ska åtalas.

”Åtskilliga fiaskon”

Mats Alm friades för mord på sin fästmö Linda Chen förra året för att åklagaren inte hade en gärningsbeskrivning. Man visste inte ens om hon dött av våld.

– Det har varit åtskilliga sådana här fiaskon på senare år. Kvinnomord med närstående karlar som har gjort det och där det dessvärre slutat med att de blivit friade. Trots att det väl inte fanns minsta tvivel om att de var gärningsmännen. Mats Alm var den senaste, säger Leif GW Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM