De hann inte ut

10-årige pojken och hans morföräldrar dog i branden

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
NYHETER

Den tioårige pojken var på besök hos morfar och mormor i villan i Täby när det plötsligt började brinna.

De hann aldrig rädda sig undan den giftiga gasen.

När brandkåren kom fram låg de alla döda innanför ytterdörren.

Det var en lömsk brand.

Inga stora lågor eller förkolnade rester. Från utsidan ser det lilla souterränghuset i Täby nästan oskadat ut, men här dog en 10-årig pojke och hans mormor och morfar i en eldsvåda i går eftermiddag.

Försökte släcka

När brandmännen kom fram hittade de tre kroppar innanför ytterdörren. Alla tre var redan döda.

– Förmodligen har de försökt ta sig ut men inte lyckats. Det räcker med ett par andetag i den där röken så tappar man medvetandet, säger Denny Wincent, stabschef vid räddningscentralen i Stockholm.

En granne som gick förbi vid halv sex-tiden på kvällen såg att det kom rök och lågor från dörren och ringde brandkåren.

Elden var släckt efter en halvtimme.

Enligt uppgifter till Aftonbladet startade elden i antingen julgransbelysningen eller tv:n. Det äldre paret ska då först ha försökt släcka elden med en brandsläckare, men sedan gett upp och försökt fly ut. Polisen kunde dock inte bekräfta de uppgifterna i natt.

– Det måste utredas innan vi kan säga något säkert, säger Tomas Ibstedt vid Stockholmspolisen.

Den 76-årige mannen och hans 71-åriga hustru var mycket omtyckta i området. De har bott i huset sedan 70-talet. Mannen har varit ordförande i den lokala villaföreningen.

”Svart i huset”

– Han brukade komma över här ofta och prata med oss. Han var väldigt snäll och tyckte om våra barn. Båda två var väldigt glada, säger Per Bellinder som bor i huset mitt emot.

Både han och hustrun Johanna var hemma när branden bröt ut, men eftersom det aldrig var några stora lågor så märkte de först inte att det brann i grannhuset.

– Jag såg kvinnan när hon kom hem vid tre-tiden. Lite senare var det alldeles svart i huset så jag trodde att de kanske hade åkt bort. Nu undrar man ju om det brunnit under den tiden, säger Johanna Bellinder.

Röken vällde ut

– Det var först när brandmännen öppnade dörren som jag såg att det vällde ut rök. Sedan bar de ut tre kroppar.

Eldsvådan orsakade uppståndelse i villaområdet i går. Oroliga grannar samlades vid polisens avspärrningar runt Granitvägen.

– Det är så tråkigt. Vi har varit grannar i 18 år. De var glada och pigga och vi brukade hjälpa varandra när någon var bortrest, säger en kvinna som bor tvärs över vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM