Ratad – av LO

Tvärvändning om a-kassan kan kosta honom fackets stöd i partiledarstriden

NYHETER

LO-förbunden tar sin hand från Sven-Erik Österberg.

Utspelet om en bortre gräns i a-kassan fick facken att ilskna till – och nu förlorar han viktigt stöd i partiledarstriden.

De senaste veckorna har alltmer talat för att det blir Sven-Erik Österberg som tar över efter Mona Sahlin som ny partiledare för

Socialdemokraterna. Han har få fiender och har tidigare haft starkt stöd från fackförbunden.

Aftonbladet kan i dag avslöja att de forna täta banden mellan Österberg och LO knakar rejält i fogarna. Enligt en källa med anknytning till LO-förbunden backas Sven-Erik Österberg inte upp som partiledarkandidat av facket.

Följde Sahlin

Bakgrunden ska vara ett missnöje med hur Sven-Erik Österberg har skött jobbet som arbetsmarknadspolitisk talesperson. Inte minst väckte det stor ilska när han i samband med förtroenderådet i december gick i Sahlins fotspår och plötsligt ville se en bortre gräns i a-kassan.

Dagen innan hade han lagt fram en rapport för partistyrelsen som tagits fram i samarbete med facket. Där ville man inte se någon bortre gräns.

Räknas som ett svek

Att Österberg tvärvände på mindre än ett dygn sågs som ett svek mot facket. Sex av LO-förbunden skrev ett svavelosande pressmeddelande där man var mycket kritisk till Mona Sahlin och ”andra ledande socialdemokrater”.

”Jag återvänder inte”

Samtidigt fortsätter den andra heta kandidaten, Pär Nuder, att envetet säga nej till alla propåer om att bli partiledare.

I ett mejl till Svenska Dagbladet tidigare i veckan skrev han: ”Jag har lämnat politiken och kommer inte att återvända för att efterträda Mona Sahlin. Nu räcker det med spekulationer om mig”.

Men bland hans supportrar tror många att det är ett ”Göran Persson-nej”, det vill säga ett nej som kan ändras till ett ja.

– Pär har drömt om det här i hela sitt liv. Han kommer att ha svårt att tacka nej, säger en S- källa.

ARTIKELN HANDLAR OM