Snökaos och blixthalka

Klicka på kartorna för större format!
NYHETER

Snökaos och blixthalka slår åter mot Sverige.

SMHI och Trafikverket varnar för svår halka i nästan hela landet.

– Det kan bli riktigt, riktigt halt, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Redan under lördagen har det varit riktigt halt i delar av landet. Vid halv elva i förmiddags voltade en personbil i blixthalkan på E6 mellan Varberg och Falkenberg. Föraren fick tas till sjukhus och trafiken i södergående riktning stod still i mer än en timme.

Flera trafikolyckor och avåkningar har rapporterats i Halland. Och under natten ökar risken för olyckor i nästan hela Sverige.

I natt varnar SMHI för svår frosthalka i stora delar av södra Sverige. Och i morgon gör regn och snö att vägarna blir glashala på många håll.

– Nu är det snö och is på vägarna och sedan kommer det regn på det i södra Sverige, då blir det riktigt, riktigt halt. För att vi ska varna ska det vara svår och utbredd halka, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

– Det kan bli väldigt halt när det slår om till milt väder ända upp till södra Norrlandskusten, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Tre decimeter snö

Nederbördsområdet sveper in över Sverige från sydväst med början i kväll. I höjd med Dalarna övergår regnet i snö och på söndag morgon väntas regn eller snö i hela Sverige.

I Medelpad och Ångermanland kan det komma tre decimeter snö under söndagsdygnet.

– Det kan bli mycket snö och den kan komma plötsligt, säger Eva Strandberg.

Den som befinner sig i fjällen i Jämtland och Lappland får förbereda sig på hårda vindar med stark kyleffekt. Vindstyrkan kan bli upp till 17 meter per sekund och skapa ett riktigt snöoväder och snödrev.

På söndag blir det plusgrader i hela Götaland, Svealand och längs kusten i sydöstra Norrland.

– Redan nu på lördagskvällen lär det vara blaskigt på en del håll i söder, säger Johan Groth.

Måndagsförmiddagen blir fortsatt mild, men på kvällen sjunker temperaturen. På tisdagen väntas åter minusgrader i hela Sverige och vägbanorna kan bli mycket isiga.

– Det är en fara när vi har de här omslagen mellan milt och kallt väder, det blir lurigt, säger Johan Groth.

ARTIKELN HANDLAR OM