Tvåbarnsmamman räddas från stening

NYHETER

Straffet för hennes påstådda otrohet skulle bli stening till döds.

Men omvärlden protester har förhindrat avrättningen av den iranska tvåbarnsmamman.

Nu kan hennes liv vara räddat.

Efter massiva protester meddelar nu iranska myndigheter att 43-åriga Sakineh Mohammadi Ashtiani inte kommer att stenas till döds.

Den 43-åriga Sakineh Mohammadi Ashtiani har suttit fängslad i Iran sedan 2006 då hon greps misstänkt för att ha varit otrogen.

Det slutgiltiga straffet för hennes brott skulle bli långsam stening till döds.

En internationell kampanj ledd av människorättsaktivister har nu gett resultat.

Hon kommer inte att stenas till döds, meddelar iranska myndigheter. Om dödsdomen mot henne står kvar är fortfarande oklart.

Medeltida straff

Storbritanniens utrikesminister William Hague har fördömt steningen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani och kallat det "ett medeltida straff".

– Om straffet verkställs kommer det att väcka avsky och förfäran hos omvärlden, sa William Hague vid en presskonferens, rapporterar BBC.

Reaktionerna verkar ha gett resultat och utförandet av straffet har nu skjutits upp.

100 piskrapp

Enligt den strikta iranska tolkningen av islamsk lag ska sex före äktenskapet straffas med 100 piskrapp. Äktenskapsbrott straffas med döden.

I Sakineh Mohammadi Ashtianis fall skulle hon grävas ned till bröstet och sedan dödas med stenar lagom stora för att hon inte skulle dö direkt.

Kvinnans advokat Mohammad Mostafaei har i flera månader kämpat för att rädda kvinnans liv, trots att det innebär en fara för honom själv att kritisera regimen.