Översvämningar når södra Australien

NYHETER

Översvämningarna i Australien rör sig söderut och lämnar spår av förödelse efter sig i fyra delstater. I Victoria har 1 400 bostäder vattenfyllts och tusentals människor evakuerats.

– Vattnets kraft var helt otrolig. Varje gata som floden forsade genom var som en störtflod, sade Gary Tonkin som bor i Charlton i landets näst mest befolkade delstat Victoria.

För bara två år sedan härjades delar av Victoria av Australiens värsta skogsbränder som krävde 173 människoliv. Nu går vattnet upp till midjan i städerna och översvämningarna väntas pågå i flera dagar.

Soldater hjälpte människor att evakuera från sina hem och i flera städer pågick desperata försök att bygga barrikader med sandsäckar. Även delstaterna New South Wales och Tasmanien har drabbats.

Samtidigt sjunker vattnet undan i den katastrofdrabbade delstaten Queensland där 17 personer omkommit och dussintals fortfarande saknas.

– Det kommer att vara grannar som inte återvänder hem efter det här, familjer som inte kommer tillbaka, tomma bänkar i skolan, sade Scott Buchholz, lokalpolitiker i värst drabbade Lockyer Valley, väster om Brisbane, där vattenmassorna praktiskt taget utplånade hela städer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM