Har inte träffat mamma på över tre veckor

Sonen: ”Finns det tortyrmärken de inte vill att vi ska se?”

NYHETER

Ett nödrop kommer i ett brev från Sakinehs son:

”Varför har mamma inte fått träffa oss? För att det finns märken på hennes kropp efter tortyr som de inte vill att vi ska se?”

Sajjad Ghader-Zade.

Ingen utöver barnen och advokaterna vet hur Sakineh Mohammadi Ashtiani ser ut efter fem år i fängelset i Tabriz. Men ännu ett porträtt har offentliggjorts, av en obeslöjad Sakineh, taget någon gång före 1986.

Försvunna dokument

I går tog Aftonbladet även del av ett brev som sonen Sajjad bett flera exil-iranier att vidarebefordra. Redan för två veckor sedan, när Aftonbladets Sanna Sjöswärd mötte honom i Iran, var han mycket orolig.

Och situationen har förvärrats.

Sajjad upptäckte förra veckan att hela akten om mordet på hans pappa försvunnit från såväl domstolen som polismyndigheten.

Även den nye advokaten Hootan Kians dokument är försvunna, efter en husrannsakan ingen tagit ansvar för. Hans kontorstelefon stängdes av.

Varken barnen eller advokaten har tillåtits träffa Sakineh på tre veckor. De befarar att hon har skador från tortyr som fängelseledningen vill dölja.

Granskar fallet igen

Meningen är att två högt uppsatta domare den här veckan ska granska fallet Sakineh på nytt, på Högsta domstolens uppdrag. Alla handlingar har begärts in.

Men sonen är orolig att akten kommer att manipuleras i efterhand eftersom inga kopior står att finna någonstans.

En annan möjlighet är att be om nåd hos Sadeq Larijani, Högsta domstolens ordförande. Det har familjen redan försökt tre gånger tidigare.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM