Sakineh, 43: Jag är rädd för att dö

NYHETER

Tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani har en hälsning till dig:

– Glöm mig inte. Jag är så rädd för att dö.

Foto: Iran Human Rights
Dödsdömd Sakineh Mohammadie Ashtiani ska stenas till döds.

Aftonbladet har tidigare berättat om den 43-åriga tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani som anklagades för otrohet av sin man i staden Tabriz i Iran 2006.

Hon förnekade brottet, men efter 99 piskrapp ändrade hon sig och erkände.

Hennes straff blev döden – genom stening.

Dödsdomen uppskjuten

Sakineh Mohammadi Ashtiani skulle avrättats i början av juli, men efter att media runt om i världen – däribland Aftonbladet – skrev om henne och Amnesty inledde en blixtkampanj, så sköts hennes avrättning upp temporärt.

Den kan dock fortfarande äga rum när som helst.

Hennes advokat, Mohammad Mostafaei, har själv hamnat i hetluften efter att han öppet kritiserade regeringen för hennes dödsdom och kallat avrättningsmetoden ”barbarisk”.

Gripit frun

Då han själv befinner sig på flykt från landet i London har Irans regering istället gripit hans fru i ett försök att få Mostafaei att överlämna sig själv. Än så länge har han dock vägrat.

I går hölls ett protestmöte i London mot stening och då lästes ett nyskrivet meddelande från Sakineh Mohammadi Ashtiani upp.

”Ett djupt svart hål”

I brevet, som förmedlats av en människorättsorganisation, tackade tvåbarnsmamman alla som stöttat henne – och uppmanade samtidigt alla att fortsätta göra just det.

– Många kvällar när jag sover tänker jag på hur någon står där, förberedd att kasta stenarna på mig. Hur den kommer att sikta på mitt ansikte och mina händer. Varför?

Hon säger att hon varit som i ”ett svart djupt hål” sedan dödsdomen kom för fyra år sedan.

– Jag är rädd för att dö. Hjälp mig att behålla livet så att jag återigen kan krama mina barn, säger hon.

FAKTA

Amnestys protest

Amnesty uppmanar alla att skriva ett protestbrev till Irans regering för att stoppa avrättningen av Sakineh – och för att få hennes advokats fru och svåger frisläppta.

Du hittar en länk till dem här.