Dödsdömd iranska: De ljuger om domen

Sakineh Mohammadi Ashtiani övertygad om att hon ska dödas trots att avrättningen skjutits upp

NYHETER

En kvinna i Iran som dömts att stenas till döds för äktenskapsbrott anklagar myndigheterna för att ljuga om åtalet mot henne för att kunna avrätta henne i hemlighet.

– I det här landet tror de att de kan göra vad som helst mot en kvinna, säger hon i en intervju i brittiska The Guardian, gjord via en mellanhand.

Foto: Iran Human Rights
Dödsdömd Sakineh Mohammadie Ashtiani ska stenas till döds.

Fallet med den 43-åriga tvåbarnsmamman har väckt internationell uppmärksamhet. I förra veckan erbjöds hon asyl i Brasilien av president Luiz Inacio "Lula" da Silva.

Sakineh Mohammadi Ashtiani, vars avrättning tillfälligt skjutits upp, anklagar de iranska myndigheterna för att lögnaktigt påstå att hon befunnits skyldig till att ha planerat mordet på sin make.

I torsdags lämnade en tjänsteman i domstolen den informationen till FN och sade att "ingenting är slutgiltigt avgjort" i fallet.

Friad från anklagelser

– De ljuger, säger kvinnan i intervjun.

– De är generade över den internationella uppmärksamheten och de försöker desperat att avleda uppmärksamheten och förvirra medierna så att de kan döda mig i hemlighet.

Mohammadi Ashtiani säger att hon dömts för äktenskapsbrott men frikänts från mordanklagelserna.

– Mannen som verkligen dödade min man är identifierad och satt i fängelse, men han är inte dömd till döden.

Advokaten har flytt

Hon berättar också att hon skrivit på domen om äktenskapsbrott utan att inse att hon skulle stenas till döds, eftersom hon inte förstått de arabiska ord som använts.

Mohammadi Ashtianis advokat har flytt till Turkiet där han begärt asyl. Utan honom känner kvinnan sig ännu mer utsatt. Hon tror att myndigheterna velat bli av med honom föra att kunna behandla henne hur de vill.

Enligt The Times oroar sig advokaten för sin hustru som han misstänker har satts i fängelse i Teheran.

Enligt The Times och The Guardian lämnade advokaten Turkiet på fredagen för att söka asyl i Norge. Dit väntas han komma på lördagen.

TT