Maryam ska också stenas

Sakineh är inte ensam:
Maryam, 25, är dömd
till stening två gånger

Foto: privat
Kampen för Sakineh fortsätter Ett nytt fotografi av henne sprids nu över världen. På lördag hålls en världsomfattande manifestation mot dödsdomen mot Sakineh.
NYHETER

Ett nytt fotografi av Sakineh sprids nu över världen.

Samtidigt har steningarna i Iran fått ännu ett ansikte: Maryam Ghorbanzadeh, 25, som nyligen tvingades till abort i fängelset.

Maryam, 25, är dömd till stening två gånger.

Aldrig någonsin har Iran varit under så stark press i en enskild fråga. Fallet Sakineh är omtalat i hela världen. Nu passar organisationerna ICAE/S på att öka trycket. Vid en presskonferens i Washington i går fick media tillgång till fler bilder, som anhöriga godkänt för publicering.

Sakineh är inte ensam i Tabriz dödsceller. Fyra kvinnor är i samma situation – en av dem är Maryam, vars ansikte nu är offentligt.

Tvingades till abort

Under en permission från fängelset blev hon gravid men tvingades göra abort i sjätte månaden, uppger hennes försvarare Hootan Kian.

Totalt 17 kvinnor och sex män i Iran har dömts till stening, enligt människorättsorganisationer. Det verkliga antalet kan vara fler.

I förrgår skulle Högsta domstolen i Teheran avgöra steningsdomen mot Sakineh, men valde att återigen skjuta upp förhandlingen. Domstolens enda besked var att all bevisning ska granskas på nytt. En tolkning är att man söker en chans att komma ut situationen.

Men det kan vara tvärtom.

– Vad som helst kan hända, säger Mahmood Amiry-Moghaddam i Oslo, forskare i molekylärbiologi och prisbelönad människorättsaktivist inom Iran Human Rights.

Fruktar nytt åtal

– Högsta domstolen kan fria henne, men då måste det ske på ett sätt som inte ser ut som att de vikit sig för trycket. Hur det nu ska gå till.

Han fruktar att Högsta domstolen i själva verket söker en anledning att återigen åtala Sakineh för inblandning i mordet på maken. Nyligen gjorde hon vissa medgivande i en tv-intervju som misstänks vara framtvingad.

Stiftar egna lagar

– Mordfallet är avslutat, en mördare är dömd. Det skulle vara olagligt att ta upp det igen, men allt är möjligt. Vi talar om ett rättsväsende som stiftar sina egna lagar, säger Mahmood Amiry-Moghaddam.

FAKTA

17 kvinnor och 6 män ska stenas

Kvinnorna:

1. Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, i Tabriz. Dömd till 99 piskrapp, och därefter stening för påstått äktenskapsbrott. Riskerar nu – efter fallet blivit känt – att i stället bli hängd.

2. Maryam Ghorbanzadeh, 25. Finns även hon i Tabriz. Tvingades nyligen genomgå en abort i sjätte månaden, vilket tolkas som att hon snart ska hängas. Gravida kvinnor kan inte avrättas.

Hennes make var enligt flera källor psykiskt sjuk. Han tillät aldrig Maryam gå ut. Två fruar hade tidigare beviljats skilsmässa från honom. Han mördades, och släktingarna polisanmälde då Maryam för delaktighet, och äktenskapsbrott. Domen stening har fastställts två gånger.

3. Kobra Babaei. Fängslad i Tabriz. Mamma till en 13-årig flicka. Både hon och maken Rahim Mohammadi dömdes till stening för äktenskapsbrott. Makens straff omvandlades, och han hängdes 2009.

4. Azar Bagheri, 19. Den tredje av kvinnorna som väntar på stening i Tabriz. Hon var 15 år gammal när hon dömdes för misstänkt äktenskapsbrott. Hennes man hade anmält henne till polisen.

5. Iran Eskandari, 31. Mamma till en 13-årig pojke. Dömdes 2005 till fem års fängelse för inblandning i mordet på maken, och stening för äktenskapsbrott. Väntar på döden i fängelse i Ahvaz. Högsta domstolen har fastställt domen.

6. Fatemeh. Hennes efternamn är inte känt, men hon finns i Teheran, troligen i Evinfängelset. Dömdes 2005 för inblandning i mordet på maken, och för äktenskapsbrott till döden genom stening

7.Khanom Hashemi-Nasab. Fängslad i Vakilabadfängelset i Mashad. Man vet inte ens om hon har en försvarsadvokat.

8. Ashraf Kalhori, 41. Fyrabarnsmamma. Hennes stening stoppades 2006. Hon finns nu i Teheran, i Evinfängelset. Hennes försvarsadvokat tvingades fly landet (i likhet med Sakinehs försvarare Mostafaei som nyligen kom till Oslo).

9. En kvinna identifierad som ”M.Kh” , sitter i Vakilabadfängelset i Mashhad.

10. Sarimeh Sajjadi, 31. Tvåbarnsmamma. Högsta domstolen har fastställt att hon ska stenas för äktenskapsbrott. Finns i fängelse i Oroumieh.

11. Kheyrieh Valania, 42 år. Dömd redan 2002 att stenas för äktenskapsbrott. Dömd även för delaktighet i mordet på sin man, ett brott hon förnekar. Finns nu i fängelse i Ahvaz.

12. Zeynab Heydari, 28.

13. Robabe.

14. Shahnaz, 35, från Karaj.

15. Masumeh Sadeghyan.

16. Hajar.

17. Saba Abdali.

Männen:

Seyed Naghi Ahmadi. Dömd 2008 för äktenskapsbrott. Finns i fängelset i Sari.

Boali Janfashani, 33. Pappa tlll ett barn. Dömd att stenas för äktenskapsbrott med ovan nämnda Sarimeh Sajjadi. Finns i fängelse i Oroumieh.

Mohammad Ali Navid. Khamami. Väntar i Rasht på att steningsdom från 2008 ska verkställas.

Changyz Rahimi.

Ferdoas B.

Naghi Ahmafi.

Fotnot: Listan bygger på uppgifter som ICAS (International Committee Against Stoning) anser är bekräftade. Flertalet namn (14) bekräftas även av Iran Human Rights.

Otrohet straffas med döden

Straffet för äktenskapsbrott i Iran är enligt lagen stening för både män och kvinnor. Officiellt är stening i praktiken avskaffad, efter kritik även inom Iran.

Men organisationen Iran Human Rights känner till sju steningar de senaste fyra åren, de flesta bekräftade av myndigheterna.

Den som ska stenas grävs ner

Den som ska avrättas kläs i vitt och läggs på marken medan ett hål grävs.

Män grävs ner till midjan och kvinnor till brösthöjd.

Stenarna får inte vara så stora att de dödar nästan genast, och inte så små att de knappt känns.

Steningen brukar ta en halvtimme, upp till två timmar.

Om offret lyckas ta sig ur hålet under steningen benådas hon eller han från dödsstraff.

De senaste kända steningarna har inte varit offentliga. De har ägt rum på fängelsegårdar eller kyrkogårdar.

De som kastat stenarna har, enligt Iran Human Rights källor, varit militärer, frivilliga inom armén, fängelsevakter och i

något fall lokala domare.