Ny regering formas i Tunisien

NYHETER

Under fortsatt skottväxling i städerna låg fokus i Tunisien på söndagen på försöken att finna en ny politisk väg.

En ny koalitionsregering ska presenteras på måndagen.

På söndagskvällen bekräftade premiärminister Mohamed Ghannouchi uppgifterna om att en ny koalitionsregering ska presenteras på måndagen. Tre oppositionsledare får plats i den, uppger två källor till Reuters på kvällen. En av dem – Najib Chebbi, ledare för Progressiva demokratiska partiet – blir enligt uppgifterna minister för regional utveckling. Ut- och inrikesministern från gamla regeringen behåller sina poster.

Att parlamentets talman Foued Mebazaa utsetts till övergångspresident kanske blidkar en del tunisier, men sannolikt inte alla. Dessutom är oppositionen svag och splittrad och det lär ta tid att bilda en sammanhållen kraft.

Flera eldstrider

Utanför presidentpalatsen pågick skottlossning. Bedömningen på söndagen var att det var personer som stod förre president Ben Ali nära som låg bakom våldet. Under dagen hade Ben Alis – som flydde landet i fredags – säkerhetschef gripits.

Uppgifter kom också om kraftig eldväxling utanför det största oppositionspartiets huvudkontor. Ungefär då blev nio svenskar misshandlade av vad som kan ha varit medborgargarden. Premiärministern sade att man kommer att ha "nolltolerans" mot alla som hotar säkerheten i landet.

Stridsvagnar stod parkerade i gathörnen och soldater vaktade utanför offentliga byggnader, och några kaféer och affärer i huvudstaden.

– I går kväll satte vi upp vägspärrar runt våra stadsdelar och kontrollerade bilar. Nu håller vi på och tar bort vägspärrarna och livet återgår till det normala, sade en man vid namn Imed i förorten Intilaka.

"En matkris"

Men köerna utanför bagerier och matbutiker var långa.

– Det är stor brist på mat. Vi har inte nog med bröd och mjöl. Vi riskerar en matkris om det här fortsätter, sade en kvinna som fyllde sin korg med kött och grönsaker på en marknad i Tunis, till nyhetsbyrån AFP.

Det folkliga upproret i Tunisien är det första i sitt slag i arabvärldens moderna historia, och utvecklingen följs mycket noga i regionen. Islamister och andra oppositionella jublar, medan regimer som liknar Ben Alis nervöst manar till enighet.

Sydsvenskans utsände rapporterar om eldstrider mellan militären och beväpnade män i Sousse söder om Tunis. Utanför staden har reseföretaget Detur svenska turister på plats, men företagets platschef meddelar att ingen svensk påverkats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM