STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Maffigt, M!

Moderaterna är större än S och V tillsammans

Moderaterna får rekordsiffror i senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

M är nu större än S och V tillsammans.

– Skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna är dramatisk, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Mer än var tredje väljare, 35,1 procent, skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/United Minds i samarbete med undersökningsföretaget Cint.

– Moderaterna är på ett skickligt sätt på väg att ta över Socialdemokraternas roll som det pragmatiska mittenpartiet. Från att tidigare ha setts som ett parti för överheten, agerar man nu och pratar på ett sätt som inte stöter bort väljare, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Småpartierna har problem

Det betyder dock inte att alliansen kan lägga champagnen på kylning. I dagsläget ligger KD under den magiska 4-procentsspärren och C bara knappt över. Göran Hägglund är ifrågasatt som partiledare och Maud Olofsson har haft interna problem.

– De små borgerliga partierna har väldigt svårt att nå ut annat än i väldigt snäva frågor, säger Melin.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten tror att alliansen också har tjänat på röran inom Socialdemokraterna. S fortsätter att rasa i opinionen och får nu bara 26,6 procent av väljarstödet.

– Den stora slutsatsen är att det finns ett tydligt stöd för alliansen, samtidigt är det svårt att dra stora växlar på opinionsundersökningar i det här politiska läget.

I de senaste valen har två regeringsalternativ stått mot varandra, så är det inte nu, säger hon.

Hinner hämta in

Att även två av hennes allianskamrater just nu har uppenbara problem vill hon dock inte prata om.

– Om man jämför regeringsalternativen så går det bra för alliansen och det är positivt, svarar hon på frågan om vad alliansen tänker göra åt C:s och KD:s vikande siffror.

Än är det långt till nästa val och Carl Melin menar att S kan hämta upp mycket av underläget när en ny partiledare är på plats.

– Det kan jämna ut sig om Socialdemokraterna får en nystart. Jag tror inte att väljarna är överförtjusta i Moderaterna, men just nu ser man inget riktigt alternativ.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet