’Han är helt nollställd’

hårda ord Då: Inga-Britt Ahlenius skakar hand med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Nu släpper hon en bok där hon dömer ut honom. ”Det är ingen som lyssnar på honom. Han kan inte ens kommunicera på engelska”, säger hon.
NYHETER

Nu riktar Inga-Britt Ahlenius förödande kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

I sin nya bok dömer hon ut den sydkoreanske diplomaten.

– Han är helt nollställd inför sin uppgift.

Boken.

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, är medförfattare till en bok som kommer ut i slutet av januari.

Den baseras på hennes kritiska slutrapport från i somras.

”Missuppfattat”

Där pekar hon på hur världsorganisationen faller samman under generalsekreteraren Ban Ki-moon.

– Han har missuppfattat vad det innebär att vara generalsekreterare och ser sin roll som rent ceremoniell – att trippa fram på röda mattor och hålla tal som andra har skrivit, säger hon.

Enligt Ahlenius är FN på drift mot irrelevans under Ban Ki-moons chefskap.

– Det är ingen som lyssnar på honom. Han kan inte ens kommunicera på engelska. Det är genant att den här komplexa organisationen har en så otillräcklig ledare.

Men hon vill inte ha någon offentlig pajkastning.

– Min ambition är att skydda FN. Det är en helt oumbärlig organisation och det är livsviktigt att organisationen har en kapabel ledare.

Ahlenius slutrapport mottogs officiellt ganska väl av Ban Ki-moon i somras. Men verkligheten var en annan.

Har blivit uppmuntrad

– Jag fick ett väldigt aggressivt brev från hans stab med ordentliga personangrepp. Jag hade blivit förvarnad om ett sådant angrepp, men blev ändå förvånad. Attityden är: döda budbäraren!

Många av Ahlenius tidigare kollegor har uppmuntrat henne i skrivandet av boken.

– Nu känner jag att jag har gjort min plikt för att påpeka vilka konsekvenser det kan få om Ban Ki-moon blir omvald. FN är världens mest riskutsatta organisation och han är inte vuxen nog att leda den.

Fotnot: Boken med titeln ”Mr Chance – FN:s förfall under Ban Ki-moon” på Brombergs förlag är skriven tillsammans med Niklas Ekdal och släpps den 26 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM