Här är Cacous nya liv – i USA

Flickan överlevde fem dagar i kaoset – nu hoppas hennes pappa att få stanna i Florida

1 av 4 | Foto: URBAN ANDERSSON
”VI TACKAR GUD” Ett år efter mirakelräddningen i jordbävningskaosets Port-au-Prince har Cacou opererats sex gånger i USA. Stumpen efter hennes amputerade arm har läkt men hon kommer att behöva många plastikoperationer innan hon är helt återställd i ansiktet.
NYHETER

TAMPA/port-au-prince. Cacou överlevde fem dagar under rasmassorna.

Aftonbladet var med när hennes liv räddades på ett sjukhus i Port-au-Prince.

Nu hoppas hennes pappa på ett nytt liv för henne – i USA.

I fjol berättade Aftonbladet om 1,5 år gamla Cacou Pierre. Hennes hus förstördes i jordbävningen på Haiti.

I fyra dygn letade pappa Fritznet Pierre, 31, förgäves efter henne och hustrun Vivianne, 22, bland rasmassorna. Sedan gav han upp.

Han gick tillbaka till huset på Impasse Mansere-gatan tillsammans med sin svåger för att hämta en jacka och lite kläder som låg spridda. Då skymtade svågern något långt nere, under stenarna.

En blå flicksko. De grävde i flera timmar. Till sist fick de upp Cacou – vid liv, men svårt skadad.

Togs omhand av svensk läkare

Hennes högra hand var krossad och blödde kraftigt. På huvudet hade stora delar av skinnet slitits av och skallbenet syntes.

Fritznet bar Cacou genom staden till ett raserat sjukhus, som organisationen Läkare utan gränser tagit över. Där fanns den svenske narkosläkaren Henrik Jörnvall, 37, som lyfte upp Cacou och bar henne till operationssalen. Aftonbladets reporter Mattias Carlsson följde med under den en och en halv timme långa operationen.

Läkarna var tvungna att amputera hennes högra arm. Efteråt las flickan på en filt på trottoaren. För att klara sig skulle hon behöva lång eftervård med flera hudtransplantationer.

Vård som inte gick att få på Haiti.

Flickans faster är kvar i Haiti

Aftonbladet bestämde sig för att ta reda på vad som hänt Cacou ett år senare. I Port-au-Prince hittar vi flickans faster. Hon berättar att Cacou och pappa Fritznet flugits till USA för att få vård.

Vi hittar familjen på ett lägenhetshotell i ett lugnt medelklassområde i staden Tampa i Florida.

En liten rosa jacka hänger i hallen. På heltäckningsmattan i vardagsrummet sitter Cacou och tittar på tecknade serier på tv.

– Jag tackar Gud för att vi har fått komma hit. Annars skulle Cacou inte ha levt i dag, säger Fritznet Pierre.

Har genomgått sex operationer

Läkarna på Tampas allmänna sjukhus har opererat henne sex gånger. Ögat och den högra armstumpen har läkt. Men hon kommer att behöva ytterligare plastikoperationer innan ansiktet är återställt.

– Hon mår mycket bättre och växer hela tiden, säger Fritznet Pierre.

Vården är gratis och en katolsk hjälporganisation betalar bostaden och ger kuponger till mat. De har också gett kläder och leksaker till Cacou. Ett par pussel, några böcker och sparkcykeln som hon tycker så mycket om.

Vi visar Fritznet Aftonbladets artikel från i fjol, när Cacou opereras. Han sitter tyst en stund och tänker på Vivianne som dog i jordbävningen.

– Det är så svårt. Jag saknar henne, men vet att jag måste tänka på Cacou nu.

Tusen barn från Haiti

Efter jordbävningen har över tusen barn kommit till USA för att få vård. I området där familjen Pierre bor finns ytterligare femtio haitier, som kommit efter jordbävningen.

Cacou leker med de andra barnen. Fritznet sitter med de vuxna på kvällarna. De spelar kort och talar om allt de förlorat. Det är ett stilla liv på andra sidan katastrofen.

Drömmen: att få ett ”green card”

I februari går Fritznet och Cacous uppehållstillstånd ut. De hoppas att det ska förlängas. Drömmen är att få ett ”green card”, permanent uppehållstillstånd.

Då skulle Fritznet kunna lära sig engelska och hitta ett jobb på McDonald’s eller som säkerhetsvakt. Cacou skulle få gå i en handikappanpassad skola.

Han tittar på sin dotter, som krupit ner på golvet och lägger bit efter bit i pusslet: hunden, katten och lejonet.

– På Haiti är allt förstört. Här skulle Cacou kunna få en framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM