10 års fängelse för mord på Maud, 44

52-åring döms till tio års fängelse för mord

1 av 3 | Foto: privat
En gåta i fem år Maud Johansson, 44, försvann på 2005 på väg till en vän utanför Motala. Först fem år senare hittade hennes kvarlevor i en gödselstack. 52-åringar hade visat platsen för civilpolisen i tron att de var ryska torpeder. På måndagen fick 52-åringen sin dom – 10 års fängelse.
NYHETER

Maud Johansson, 44, misshandlades till döds och gömdes i en gödselstack.

Hon skulle kanske aldrig ha hittats om inte en 52-årig man under dramatiska former erkänt var han gömt henne.

I dag dömdes mannen till tio års fängelse för mord.

I oktober i fjol hittades Mauds kvarlevor gömda i en sopsäck i en gödselstack.

Hon hade då varit spårlöst borta i fem år och mordet på Maud, som var 44 år då hon försvann, såg länge ut att aldrig få en lösning.

Ryska torpeder

Sista gången Maud sågs var fredagen den 7 oktober 2005 då hon tog bussen till 52-åringen i Godegård utanför Motala. Drygt en vecka senare anmäldes hon försvunnen.

Polisen misstänkte snart den nu dömde 52-åringen som Maud hade en relation med men mannen själv förnekade brott och det fanns inga bevis. Viktigast av allt – trots att stora resurser lades på att söka efter Mauds kropp hittades den inte.

Att polisen till slut fann hennes kropp var för att den nu mordåtalade 52-åringen själv avslöjade var den fanns för några utklädda poliser. Han trodde att det var ryska torpeder han talade med som å en anhörigs vägnar sa sig vilja ha tag i liket för att kunna utkräva en livförsäkring. 52-åringen utlovades en belöning för besväret och han ledde "torpederna" till gödselstacken i närheten av sitt hem där kroppen hittades i svarta sopsäckar.

Senare har 52-åringen tagit tillbaka erkännandet och lagt skulden på två okända narkotikaleverantörer, så kallade kranar.

Dom i dag

I åtalet framgår att Maud Johanssons död blev plågsam. Hon tejpades fast på en stol och utsattes för en långdragen och brutal misshandel innan hon kvävdes till döds.

Motivet ska ha varit en påstådd stöld av narkotika och pengar.

Klockan 11.00 föll domen i Linköpings tingsrätt. Han dömdes till fängelse i tio år för mord.

ARTIKELN HANDLAR OM