Shrien Dewani kan tänka sig att åka till Sydafrika

"Vill ha vissa garantier"

NYHETER

Svenskan Anni Dewani, 28, misstänks ha mördats på beställning av sin make.

Nu säger han att han kan tänka sig att åka tillbaka till landet där mordet ägde rum – under vissa villkor.

– Han vill ha vissa garantier först, säger vännen Pal Hasmukh Velji Shah.

Foto: PRIVAT
Shrien och Anni var nygifta då de åkte till Sydafrika.

Svenska Anni Dewani från Mariestad blev 28 år. Hon mördades av sydafrikanska män den 12 november i Gugulethu utanför Kapstaden där hon var på smekmånad med sin nyblivna make, den brittiske affärsmannen Shrien Dewani, 31.

Taxichauffören Zola Tonga, har dömts till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån. Två andra män är häktade, misstänkta för samma brott.

Villig att åka

Tonga, som har samarbetat med myndigheterna för att få sänkt straff, har uppgett att Annis make Shrien Dewani kontaktade honom redan samma dag som paret kom till Kapstaden. Dewani ville hyra några mördare för att göra sig av med hustrun. Redan samma natt verkställdes planen.

Dewani själv nekar bestämt till att något med hustruns mord att göra. I december släpptes han ur häkte i England i väntan på de utlämningsförhandlingar som ska hållas på torsdag. Han har nämligen vägrat att frivilligt återvända till Sydafrika där myndigheterna vill åtala honom.

Men i dag säger hans vän Pal Hasmukh Velji Shah att han är villig att åka. Om han får några löften.

– Han vill bli garanterad att han skulle få möjlighet att bli släppt mot borgen under tiden som processen pågår. Det här är något som Shriens juridiska team och myndigheterna får diskutera, säger Pal Hasmukh Velji Shah till BBC.

"Kysstes inte"

Samtidigt kommer nya uppgifter som talar mot Shrien Dewani inför den förestående rättsprocessen. Tidningen Daily Mail har pratat med en sydafrikanska som mötte paret under när de under smekmånaden besökte Kruger National Park. Chloe Spelling, 23, säger att de inte betedde sig som ett nygift par.

– De var inget flirtiga med varandra. De kysstes inte. Det verkade som att Anni var mer betagen än Shrien.

Efter att Anni mördats uttryckte Spelling sitt deltagande med Shrien.

– Men han sa bara: "Det har varit en fullkomlig katastrof från början till slut." Jag tyckte det var en konstig sak att säga och förstod inte hur han kunde vara så lugn.

ARTIKELN HANDLAR OM