”Hon gav mig en massage”

Skjutna politikern Gabrielle Giffords make berättar om hustruns förbättrade tillstånd

1 av 3 | Foto: AP
Vakar Gabrielle Giffords make, astronauten Mark Kelly, har funnits vid hennes sida sedan hon sköts i huvudet. Han berättar i en intervju med ABC att hans fru vaknat till och att hon då masserade hans nacke i tio minuter.
NYHETER

Den amerikanska senatorn Gabrilelle Giffords är på bättringsvägen.

I en intervju med ABC berättar hennes make hur hon vaknat upp, lett mot honom, sträckt fram handen och masserat hans nacke i tio minuter.

– Det är så typiskt henne. Oavsett hur illa det är med henne själv så fokuserar hon på hur andra har det, säger Mark Kelly.

Han har suttit vid hennes säng på sjukhuset i Tucson sedan hon sköts i huvudet den 8 januari.

Och astronauten Mark Kelly säger att hans hustru på de tio dagarna gjort enorma framsteg.

Öppnade ögonen

Det första tecknet från Gabrielle Giffords kom efter att USA:s president, Barack Obama, hälsade på henne på sjukhuset.

30 minuter efter att han lämnade rummet öppnade hon ögonen för första gången. Sedan dess har det gått framåt.

I en intervju med Mark Kelly som sänds i kväll på ABC, berättar han hur hans hustru både lett mot honom – och gett honom massage.

– Hon ligger på intensivvårdsavdelningen och har gått igenom en traumatisk skada… och så tillbringar hon tio minuter med att ge mig nackmassage. Det är så typiskt henne. Oavsett hur illa det är med henne själv så fokuserar hon på hur andra har det, säger Mark Kelly.

Han berättar att hustrun fortfarande inte kan prata, då hon är intuberad med ett rör i halsen för att kunna andas. Enligt läkarna har hennes tillstånd ändrats, från ”kitiskt” till ”allvarligt”.

Lider med föräldrarna

Den 22-årige man som misstänkts för dådet, när sex människor dödades och Giffords och ett dussin andra personer skadades, sitter fortfarande häktad i Phoenix. Enligt de utredare som talat med Jared Loughner säger att han blev besatt av att skada Giffords efter att ha besökt hennes valkampanj 2007.

I intervjun med ABC berättade Giffords make att han inte skulle ha något emot att träffa 22-åringens föräldrar, som hållit sig gömda sedan sonens attack.

Kelly, som själv har två tonårsdöttrar, säger att föräldrarna måste genomlida ”obeskrivlig sorg”.

– Jag tror inte att det som hänt är deras fel. De måste lida precis lika mycket av det här som vi andra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM