RÅ överklagar Flinks tidsbestämda straff

Tycker det är för tidigt

NYHETER

Riksåklagaren tycker det är för tidigt för Mattias Flink att få tidsbestämt straff.

Han hoppas nu att Högsta Domstolen ska se över fallet.

Mattias Flink.

I december bestämde Göta hovrätt att Flink, 40, skulle få sitt livstidsstraff omvandlat till 36 år.

Det innebär att Flink, som hittills har avtjänat 16 år av sitt straff, skulle ha drygt åtta år kvar att avtjäna, enligt reglerna om villkorlig frigivning.

"För tidigt"

Men Riksåklagaren anser att det är för tidigt att omvandla livstidsstraffet, med tanke på att bedömningen av Flinks risk att återfalla i brott kan komma att ändras under de nästan åtta år som återstår tills villkorlig frigivning kan komma i fråga.

RÅ skriver i sin överklagan till HD att det borde dröja många år innan en villkorlig frigivning kan komma på fråga och hoppas nu att Högsta domstolen ska ta upp fallet till prövning.

Mördade sju

Mattias Flink var 24 år när han i juni 1994 sköt ihjäl sju personer nära Dalregementet i Falun där han var förlagd. Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad vid tillfället. Den 13 februari 1995 dömde Högsta domstolen Mattias Flink för sju fall av mord och tre fall av försök till mord till fängelse på livstid.

Mattias Flink har varit frihetsberövad sedan den 11 juni 1994. Han är 40 år och har nu avtjänat drygt 16 år av sitt straff.

Mattias Flinks advokat Johan Eriksson tyckte att hovrättens straff i december var "väl strängt" med tanke på de speciella förhållanden som rådde vid gärningen. Därmed avser han att Flink konstaterats ha varit i ett psykotiskt tillstånd när han avlossade skotten.

– Men det är ju skönt att han får tidsbestämt i alla fall och att man inte ansett att frågan är för tidigt väckt, sa Eriksson då.

ARTIKELN HANDLAR OM