Dödssjuk och gravid – tvingades åka hem

Kate Malmberg Shala åkte hem från akuten – kämpar för sitt liv

Foto: privat
Gravid och dödssjuk 24-åriga Kate Malmberg Shala kämpar för sitt och sitt ofödda barns liv.
NYHETER

Kate, 24, är gravid och allvarligt sjuk i svininfluensa.

Ändå skickades hon hem från akuten.

Sedan i onsdags ligger Kate i respirator och för en tyst kamp för sitt och sitt barns liv.

Foto: krister hansson
Förtvivlad Selim Shala vakar vid sin frus sida.

Kate Malmberg Shala, 24, är gravid i femte månaden. Hon är mycket svårt sjuk i svininfluensa och har lunginflammation i båda lungorna. Nu ligger hon nersövd. Läkarna fruktar för både Kates och hennes ofödda barns liv.

– Jag vet inte om hon överlever. Hon bär på vårt första barn, det här är så svårt för mig, säger Kates make, Selim Shala, 25.

Hämtades med ambulans

Förra lördagen blev Kate och Selim hemskickade från akuten på Helsingborgs lasarett.

– De sa att hon inte var akut sjuk, men hon kunde nästan inte andas. Jag förstår inte hur en så sjuk gravid kvinna kan skickas hem, säger Selim Shala.

Ett dygn senare hämtades Kate med ambulans från parets hem i Helsingborg. Då hade hon mycket stora andningssvårigheter och kraftig hosta.

”Jag bara ber”

I onsdags flyttades Kate till intensivvården i Lund. Och Selim Shala vakar bredvid sin nedsövda fru under nästan alla sina vakna timmar. Det kan ta veckor innan Kate vaknar – om hon vaknar.

– De säger att det går åt rätt håll och de ska prova att koppla bort respiratorn för att se så att hon kan andas själv. Det enda jag gör på dagarna är att be till Gud att hon ska bli bra. Jag orkar inte ens tänka. Huvudet fungerar inte, säger han.

Kates mamma, Ann-Britt Mehmetaj, 51, har anmält akutens hantering av Kate till Socialstyrelsen och Region Skånes patientnämnd. Hon är mycket upprörd.

– Det är så förskräckligt att de kan skicka hem någon som är både gravid och svårt sjuk, säger hon till Aftonbladet.

Akuten har inlett utredning

På Akutcentrum i Helsingborg har man påbörjat en utredning. Kjell Ivarsson, verksamhetschef på Akutcentrum, är redan nu säker på att Kate inte avvisades. Hon har kommit till triaget, där den första bedömningen görs. Sedan har hon tagits in på akuten, enligt Ivarsson.

– Sedan har hon av någon anledning lämnat akuten. Hon har inte blivit avvisad av någon i vår personal, säger Kjell Ivarsson, som kommer att fortsätta med sin utredning den här veckan.

Under tiden väntar Selim Shala bredvid sin nedsövda fru.

– Jag vill ingenting mer än att hon och vårt barn överlever, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM