Upplopp i Rosengård ”bakslag” för polisen

Hemmagjorde bomber och fyrverkerier skjuts mot polis i stadsdelen

Foto: Patrick Persson / SCANPIX
NYHETER

Under två nätter har stadsdelen Rosengård i Malmö drabbats av våldsamheter.

Fyrverkerier har skjutits mot polis och händelserna beskrivs som ”bakslag” av polis och stadsdelschef.

Med ökad synlighet hoppas man kunna undvika nya bråk i natt.

Foto: Scanpix

Under två nätter i rad har grupper av ungdomar satt bilar i brand och sedan skjutit raketer mot polis och räddningstjänst som kommit till platsen.

Natten mot tisdag gjorde polisen också tillslag mot en lägenhet där personer skjutit fyrverkerier från ett fönster. Vid en husrannsakan hittade man ett pluggat automatvapen, två luftgevär och flera raketer. Samtidigt greps en man misstänkt för förberedelse till grov stöld.

Fler insatser

Efter våldsamheterna gör Malmö stad extra insatser för att läget ska bli lugnare.

– I sådana här lägen ökar vi öppethållande och aktiviteter på mötesplatser för ungdomar, alltså våra fritidsgårdar. Vi har också förmånen att ha stadsdelsvärdar som går runt i området, säger Eva Ahlgren, stadsdelschef i Rosengård till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det vi har gjort i dag är att på samtliga skolor tagit upp det som händer. Vi har dialog och diskussioner med elever och naturligtvis föräldrar. Vi tiger inte bara ihjäl det.

Enligt polisen är det gäng på ett 15-tal ungdomar mellan 15 och 25 år som drabbat samman med ordningsmakten.

– Tyvärr har många av dem hamnat utanför samhället. Många är missbrukare som inte har sugits upp av de normala sociala systemen, och ägnar sig åt kriminalitet. Framför allt skapar de otrygghet och rädsla för de boende i Rosengård, säger Bengt Hersler, närpolischef i Rosengård.

Drabbar befolkning i Rosengård

Bland befolkningen i Rosengård är motståndet mot våldverkarna starkt, enligt Hersler.

– De flesta som bor där vill ha lugn och ro och trygghet, det är därför de kommit till Sverige. De som förstör är själva invandrarkillar hela gänget som skapar oro i området helt utan anledning. Det är deras landsmän de fördärvar för och skapar frustration hos.

Bengt Hersler tror fortfarande att Rosengård kommer att bli en tryggare plats.

– Det är fortfarande ett område som är på väg att utvecklas åt rätt håll. Det kommer ske vissa bakslag åt fel håll, detta är ett sådant.

Ökat motstånd mot våld

Eva Ahlgren märker också att det även bland Rosengårds övriga ungdomar sprider sig ett ökat motstånd mot våldet.

– Det är klart att det är ett bakslag och första reaktionen är att bli besviken. Men något som är positivt är att för första gången på ett antal år som motståndet uttrycks av ungdomar. Medlöparna är inte längre så många, säger Ahlgren.

ARTIKELN HANDLAR OM