Obama pressade Jintao efter möte

Aftonbladet direktsänder presskonferens

NYHETER

USA:s president Barack Obama och Kinas motsvarighet Hu Jintao möttes idag i Vita huset.

Efter mötet pressade Obama Kinas ledare om landets brist på mänskliga rättigheter.

– Det är en orsak till spänningar mellan våra länder, sade Obama.

Hu Jintau svarade:

– Vi måste respektera varandras nationella suveränitet.

Den röda mattan rullades ut och högvakten stod uppradad när Hu Jintao välkomnades till Vita Huset i dag.

Hu Jintau och Barack Obama träffades och diskuterade handel, säkerhetsfrågor och mänskliga rättigheter.

Obama: "Viktigt med yttrandefrihet"

Redan inför samtalet passade de på att dela ut små pikar för att sätta lite press på varandra.

Obama sade att bägge länderna har enorm betydelse för varandras framtid, och pratade om betydelsen av mänskliga rättigheter. Även efter mötet kritiserade Obama Kina.

– Det är viktigt med yttrandefrihet, religionsfrihet, och kulturell frihet, och andra mänskliga rättigheter för USA. Genom att upprätthålla detta blir länder mer framgångsrika och blomstrande, sade Obama.

När han sedan fick frågan varför USA samarbetar med Kina trots landets brist på demokrati uttryckte han ännu skarpare kritik:

– Kina har ett annat system än oss och är i ett annat stadium av sin utveckling. Men vi har vissa grundläggande mänskliga rättigheter i USA, och de är en orsak till späningar mellan våra länder, sade Obama.

Hu: "Ömsesidig respekt"

Hu Jintao var tydligt med att Kina inte låter sig pressas om landets inre angelägenheter. Han svarade på Obamas kritik med att säga att förhållandet mellan de två länderna bör präglas av "ömsesidig respekt".

I sitt anförande vid presskonferensen nämnde Hu också tidigt att de två länderna måste "respektera varandras suveränitet".

Obama sade annars att han är "glad över Kinas framgångar" och att länderna har stor del i varandras utveckling. Barack Obama gladdes åt att länderna slutit avtal värda "hundratals miljoner", och som kommer att skapa 235 000 nya amerikanska jobb inom industrin.

Hu Jintaos besök i USA är det första på fyra år. Förra gången stördes välkomstceremonin av demonstranter från Falun Gong-rörelsen. En liknande incident undveks nu.

ARTIKELN HANDLAR OM