Svensk lastbil besköts i Norge

Grovkalibrig kula sköts rakt genom förarhytten

Foto: Polisen
Skottet susade förbi bara decimeter från förarens huvud.
NYHETER

En svensk lastbil har beskjutits när den for genom ett litet samhälle i sydvästra Norge.

Den grovkalibriga kulan sköts rakt genom förarhytten.

– Chauffören blev rejält chockad, säger VD:n för det svenska transportbolaget.

Foto: Polisen
Här gick skottet in.

Det var i söndags eftermiddag som den svenska lastbilen blev beskjuten när kom körande genom det lilla samhället Moi i Rogaland fylke i sydvästra Norge. Kulan trängde in genom hytten snett bakifrån på passagerarsidan och for ut genom vindrutan fram, skriver VG Nett.

En passagerare hade träffats

– Hade någon suttit i passagerarsätet så hade den personen blivit träffad, säger VD:n för det svenska transportbolaget till Aftonbladet.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och det gör polisen med. Det är inte så trevligt att få en kula genom hytten.

Enligt polisen hade chauffören – som är i 45-årsåldern och polsk medborgare – änglavakt. På vägsträckan som går genom samhället är hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen.

Små marginaler

– Att skjuta mot ett mål i rörelse är ingen lätt sak. Vi pratar om väldigt små marginaler, det kunde gått riktigt, riktigt illa, säger Tom Erik Birkeland, befäl på polisen i Lund.

Enligt honom är det oklart vilket vapen som har använts. Kulresterna har skickats för analys men redan nu kan man fastslå att det handlar om ett grovkalibrigt vapen. Att det skulle handla om en jaktolycka avfärdar dock polisen.

– Nej, det är inte troligt eftersom det är bostadsområden i omgivningarna kring vägen, säger Birkeland och förklarar att polisen jobbar utifrån en del tips som man har fått in men i nuläget har man ingen misstänkt för skjutningen.

"Inget man räknar med"

VD:n för det svenska transportbolaget konstaterar att det hela kunde tagit en ände med förskräckelse.

Har du varit med om något liknande förut?

– Nej, det är inget man räknar med ska hända ute i trafiken. En mycket otrevlig händelse.

ARTIKELN HANDLAR OM