Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Jakten på gömstället

Här finkammar polisen sommarstugor – söker platsen där 51-åringen misstänks ha mördat och styckat Eva

NOGGRANN KONTROLL I går genomsökte polispatruller sommarstugor i närheten av Örebro . ”Det verkar inte rimligt att han skulle transportera kroppen för att stycka den”, säger Bo Wide, före detta polis.   NOGGRANN KONTROLL I går genomsökte polispatruller sommarstugor i närheten av Örebro . ”Det verkar inte rimligt att han skulle transportera kroppen för att stycka den”, säger Bo Wide, före detta polis. Foto: BJÖRN LINDAHL

ÖREBRO. Här söker polisen efter platsen där Eva, 51, misstänkts ha mördats och styckats av universitetschefen.

Flera stugor kontrollerades i jakten på parets eventuella kärleksnäste.

– Jag tror hon har hoppat in i bilen och de har åkt för att ha lite kuttrasju. Då har något hänt, säger Bo Wide som har 25 års erfarenhet av våldsbrottsutredningar.

Den 51-årige universitetschefens hemliga relation med Eva, 51, är ett av polisens hetaste spår i mordutredningen i Örebro.

Sent i måndags släpptes avspärrningarna runt den plats där delar av hennes kropp hittades under helgen och tidigare den här veckan.

Följer tips

Det förutsättningsslösa sökandet efter armarna, som enligt Aftonbladets källor saknas, har avslutats. I stället satsas stora resurser på att följa upp tips som kan leda till den plats där Eva har mördats och styckats.

– Det kommer in en massa tips och vi kollar av dem. Det gäller att kontrollera allt så att man inte missar något. Vi greppar efter halmstrån, säger en av poliserna som deltar i sökandet.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att kroppen har märken efter att ha varit upphängd och att polisen letar i slaktbodar i jakt på en mord- och styckplats. I går fortsatte patruller kontrollera vinterövergivna stugor i närheten av de två fyndplatserna.

– Vi letar efter ett ställe de kan ha varit någon gång tidigare. Någonstans måste de ju ha varit när det här har hänt, säger en annan polis som deltar i sökandet.

Tror på en stuga

Före detta poliskommissarie Bo Wide har för Aftonbladets räkning besökt Klockhammar för att studera området där kroppen hittades. Han har 25 års erfarenhet av utredningar av grova våldsbrott och är övertygad om att mord- och styckplatsen ligger nära fyndplatserna.

– Gärningsmannen transporterar inte kvarlevorna så långt. Man kan troligtvis göra en ring med en radie på cirka 2,5 mil från fyndplatsen, säger han.

Han antar att mordplatsen troligtvis är en stuga eller en lägenhet som någon av dem har disponerat. Där har den misstänkte universitetschefen kunnat träffa Eva utan att riskera att bli upptäckt.

”Panik”

– Jag tror hon har hoppat in i bilen och att de har åkt för att ha lite kuttrasju. Då har något hänt. Hon kan till exempel ha ställt ett ultimatum och krävt att han ska fira nyår med henne i stället för med sin sambo. Han har därefter drabbats av panik. På platsen har han troligtvis haft tillgång till en gammal bastu eller ett garage eller annan lokal där han har styckat henne. Det verkar inte rimligt att han skulle transportera kroppen för att göra det, säger Bo Wide.

”Varit rädd”

Stugan eller lägenheten ligger troligtvis i ett någorlunda tätbebyggt område.

– Han måste ha varit rädd för upptäckt. Om det hade varit en ensligt belägen bostad så skulle han ha gjort sig av med kroppen på stället.

Platsen viktig

Just mordplatsen är avgörande för att knyta gärningsmannen till dådet.

– Det går inte att städa bort alla spår. Kroppsvätskor och annat far ner i avloppsledningar och det går inte att få bort allt. Och teknikerna är så pass duktiga att de hittar det.

För att komma vidare i utredningen efterlyser polisen fler tips från allmänheten. Särskilt intresserade är de av iakttagelser från centrala Örebro och Nora.

– Risken är att det har varit för mycket fokus kring trakterna där vi har hittat kroppsdelar och folk kanske tänker att det de har sett på någon annan plats inte är intressant för oss. Det finns ju flera bostäder och garage i centrala Örebro till exempel som är aktuella och iakttagelser i närheten av dem är vi mycket intresserade av, säger insatsledare Mats Öhman.

Ovanlig bil

De datum som är mest intressanta för utredningen är 29 och 30 december, men polisen efterlyser tips och iakttagelser från dagarna före och efter dessa datum.

– Den misstänkte mannens Cadillac är ju väldigt ovanlig och någon kanske har sett den någonstans i samband med de aktuella datumen. Sådant är vi väldigt intresserade av.

Tidigare om mordet på Eva:
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet