Aftonbladet kan vinna Årets bild

Tre fotografer nominerade

1 av 8 | Foto: Urban Andersson
Candrah och döden. Det började med ett brev till Socialstyrelsen i vintras. Candrah Löfgren, 32, bad om hjälp att få stänga av respiratorn som hållit henne vid liv i 26 år. Aftonbladet berättade i flera reportage om hennes kamp för att få dö – och glädjen när hon till sist fick rätt.
NYHETER

Aftonbladets bildredaktion skördar nya framgångar.

Tre av tidningens fotografer har nominerats i tävlingen "Årets bild".

Peter Wixström, Magnus Wennman, och Urban Andersson – tre rutinerade Aftonbladetfotografer har nominerats i Årets bild, Sveriges största och äldsta fototävling.

”Haiti värst”

Än vet fotograferna inte vilken eller vilka bilder som fallit juryn i smaken. Urban Andersson skickade in bilder från flera olika uppdrag till tävlingen.

– Det var exempelvis foton från katastrofen på Haiti, från Mona Sahlins valturné, och reportagebilder från 32-åriga Candrahs som vi följde under hennes sju sista veckor i livet, säger han.

Vilket uppdrag berörde dig mest?

Haiti var det värsta jag har upplevt, och då har jag bevakat flera konflikter och krig under två decenium. Med Candrah kom vi väldigt nära på ett annat sätt och lärde känna henne en del. Det är svårt att jämföra med Haiti, men jag tror att jag gnäller mindre nu efter att ha träffat Candrah som aldrig klagade trots att hon var döende.

Avgörs 18 mars

Urban Andersson har vunnit priser i Årets bild tidigare, bland annat för en nyhetsbild som togs i krigets Jugoslavien på 1990-talet.

Magnus Wennman är en av Sveriges mest prisbelönta fotografer. Han har mottagit över 20 olika priser för sina foton de senaste fem åren, av dem är många utmärkelser inom ramen för Årets bild.

2009 blev Magnus Wennman även utsedd årets fotograf.

Peter Wixtröm har varit nominerad flera gånger vid Årets bild.

I år har 32 fotografer nominerats totalt i tävlingens 14 kategorier. Den 18 mars får vi veta vilka som vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM