”De pratar om att klippa fingrarna”

Miljonären Stig ryser när han hör utpressarna i domstolen

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
inför rätta Tasxichauffören och kroppsbyggaren tros ha utpressat miljonärer. I går ställdes de misstänkta inför rätta. Dock saknas ligaledaren fortfarande.
NYHETER

Han kunde ha blivit ligans nästa offer.

I går satt Stig Rosenlund, 68, i publiken när rättegången mot utpressarna började.

– När de pratar om att klippa fingrar ryser jag, säger han.

Ligan ringde hem till Stig Rosenlund.

Det är en ovanlig rättegång i Stockholms tingsrätt. Dels för att den huvudmisstänkte inte är närvarande, och dels för att Sverige hittills varit förskonat från den här typen av brott.

I takt med att säkerheten på banker och vid värdetransporter blivit högre, ökar hot mot enskilda.

På fri fot

Den norske storbedragaren Philip Holst-Capellen är på fri fot och internationellt efterlyst, misstänkt för att ha tvingat två svenskar att betala drygt 15 miljoner kronor under hot. Han använder flera olika falska identiteter, reser med taxi eller limousine för att inte upptäckas och har inga registrerade bankkonton eller telefonabonnemang i eget namn.

I stället låter han sina bulvaner ta riskerna. I går startade rättegången mot tre av dem: hans 31-årige pojkvän, en 34-årig kroppsbyggare och en 31-årig taxi-chaufför.

De förnekar de brott, säger att de lurats av den manipulative Holst-Capellen.

Bland åhörarna sitter Stig Rosenlund. Han är mångmiljonär och en av de sex män som kartlades av ligan i jakt på nya offer. I bältet sitter numera ett överfallslarm.

– Jag vill lära mig mer om de här brotten så att jag kan skydda mig, säger han.

Ett par rader bakom honom sitter en företrädare för ett företag som arbetar med personskydd till företag och privatpersoner. Också han är här för att lyssna och lära.

Inlåst i sex dygn

Den 47-årige miljonären från Göteborg berättar om hur han övermannades i sitt hem av den misstänkte kroppsbyggaren som klätt ut sig till hantverkare.

– Just i det ögonblicket var jag övertygad om att jag skulle dö. Jag trodde att han skulle knäcka min nacke, säger han. Under sex dygn hölls han sedan inlåst och fastkedjad i sitt eget hem.

– Det var tungt, säger Stig Rosenlund efter miljonärens vittnesmål.

Han fingrar på överfallsalarmet och andas djupt.

ARTIKELN HANDLAR OM