Doris, 94, är yngre än sin lilja

Anita har tagit över mammas 113 år gamla blomma

Foto: Mikael Hellsten/Dalarnas Tidningar
Doris Matson, 94, är mycket stolt över Bondliljan som blivit en riktig släktklenod. Ända sedan slutet av 1800-talet har blomman varit i familjen då Doris mamma fick den av en granne. 113 år senare har Doris dottern Anita Lé Faucheur nu övertagit vårdnaden av den väl vårdade växten.
NYHETER

Doris Matson har nått den aktningsvärda åldern av 94 år. Men jämfört med liljan som hon ärvt av sin mamma är hon bara barnet – den har funnits i familjen i hela 113 år.

– Det känns som ett stort ansvar nu när jag ska ta över den, säger Doris dotter Anita Lé Faucheur, 74.

Doris Matsons föräldrar flyttade till Borlänge i Dalarna 1898 och samma år födde modern, Adolfina Falkengren en son. Samtidigt fick även grannfrun en son men kvinnan blev sjuk och Doris mamma tog då hand om båda pojkarna.

– Som tack fick mormor sedan liljan, berättar Anita Lé Faucheur som nu blir tredje generationens kvinna i familjen som tar över vårdnanden av blomman.

”Mormors lilja”

– Mamma har ju alltid kallat den för "mammas lilja". Men jag kallar den för "mormors lilja", säger Anita Lé Faucheur och förklarar att det riktiga namnet på arten troligen är bondlilja.

"Urliljan" har gett flera nya lökar genom åren och två av dem fick Doris bröder med sig när de utvandrade till USA. En hamnade i Kalifornien och den andra i Florida.

– I Kalifornien hade Henry en gång hela 60 blommor i en hink. Och hos Knut i Florida drog en gång en orkan in så de fick lämna huset i flera dagar. Men när de kom tillbaka stod blomman fortfarande envist kvar, säger Anita.

Stått i samma hus

Mormor Adolfina Falkengren hade blomman till sin död. Hon blev 91 år och därefter tog Doris som idag är 94 år över.

– Hon har bott i fädernesgården hela tiden och där har blomman alltid stått. Nu har den fått byta hem och komma till mig men hittills har den inte opponerat sig, säger Anita som känner ett stort ansvar för familjens blomma.

Har du gröna fingrar då?

– Ja, jag älskar blommor så jag hoppas att jag ska klara av att sköta den. Men den har ju varit så snäll genom åren.

ARTIKELN HANDLAR OM