De gröna tvingar fram snabbt val

Lämnar Irlands koalitionsregering

NYHETER

DUBLIN. De gröna lämnar Irlands koalitionsregering, meddelade partiet på söndagen.

Partiledaren John Gormley sade vid en presskonferens i Dublin att "vårt tålamod är slut".

– Vi har beslutat att vi inte längre kan fortsätta i regeringsställning, tillade han.

Därmed tvingas Irland till val tidigare än det valdatum – den 11 mars – som premiärminister Cowen nyligen kungjorde.

Fyra kandidater har anmält intresse för att efterträda Cowen som partiledare då Fianna Fail röstar om saken på onsdag. Samtidigt stämplar oppositionen det uppkomna läget som "totalt vansinne" och kräver prompt nyval.

Partiet De gröna, som sitter med i den Fianna Fail-ledda koalitionsregeringen, sammanträdde under söndagen för att "begrunda situationen" efter Cowens oväntade avgång i lördags. Om De gröna hoppar av blir premiärministern tvungen att utlysa val inom kort. Om partiet stannar i koalitionen ställs regeringen ändå inför en misstroendeomröstning i veckan.

Kritik för skuldkris

I flera månader har Brian Cowen fått hård kritik för hur han hanterat den skuldkris som fått Irland att knäa och tvingat landet att som andra EU-medlem efter Grekland acceptera utländsk hjälp.

Han red ut stormen när utrikesminister Micheal Martin nyligen utmanade honom om partiledarposten. Martin och fem andra ministrar lämnade sina poster, men Cowens försök att utnyttja detta till en regeringsombildning slog tillbaka då De gröna motsatte sig en sådan och i stället tvingade Cowen att meddela att val ska hållas i mars.

Partiledare Martin?

Martin ses som favorit i kampen för att överta ledningen för Fianna Fail. Hans rivaler är finansminister Brian Lenihan, försvarsminister Eamon O Cuiv och handelsministern Mary Hanafin.

Cowen har sagt sig hoppas att Fianna Fail ska kunna ta sig genom det stundande valet "utan interna störningar". Partiet har dominerat irländsk politik i flera årtionden, men nu är dess väljarstöd enligt opinionsmätningar nere på omkring 14 procent.

Stöder budgetförslaget

Gormley sade dock att De grönas sex parlamentsledamöter kommer att stödja det budgetförslag som anses nödvändigt för att klara vinterns överenskommelse med EU och Internationella valutafonden (IMF) om ett stort finansiellt räddningspaket.

– I De gröna har vi mycket länge avvaktat i hopp om att Fianna Fail skulle kunna skapa klarhet om sitt partis ledarskap, sade Gormley efter flera timmars överläggningar inom det egna partiet.

– Någon slutlig lösning har inte kunnat skymtas och vårt tålamod har tagit slut. . . på grund av denna fortsatta ovisshet, brist på kommunikation och sviket förtroende har vi beslutat att vi inte längre kan kvarstå i regeringsställning, förklarade han.

– Vi kommer dock att från oppositionsställning stå fast vid vårt löfte att stödja budgetförslaget.

FAKTA

Irlands dåliga ekonomi

Irland är ett av flera euroländer som efter finanskrisen och recessionen 2007–09 fick akuta problem med statsfinanserna. Budgetunderskottet steg till över 30 procent av BNP.

Bakom låg bland annat en enorm fastighetsbubbla. När byggboomen dog, bostadspriserna rasade och låntagarna inte klarade av sina lån tvingades staten hålla bankerna under armarna. Notan för att rädda systemviktiga irländska banker har av Dublinregeringen beräknats till minst 50 miljarder euro.

Ungdomsarbetslösheten angavs i höstas av EU:s statistikbyrå Eurostat till nära 30 procent.

EU och IMF enades i slutet av november om ett räddningspaket för Irland omfattande 85 miljarder euro. Samtidigt ålades Irland att pressa ner sitt budgetunderskott, stärka banksektorn och genomföra en rad reformer, särskilt på arbetsmarknaden.

(TT)

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM