Fastkedjad tonåring upprör i Holland

Psykiskt sjuk tonåring fastkedjad på institution har skapat högljudd debatt om psykvården

Foto: AFP
Omänskligt Varje dag de tre senaste åren har den psykiskt sjuke Brandon van Ingen, 18, kedjats fast på institutionen där han behandlas. Avslöjandet har skapat en vild debatt i Holland.
NYHETER

En bild på en bakbunden och fastkedjad tonåring på en institution för psykiskt sjuka har skapat ramaskri i Nederländerna.

– Han lever som ett djur i bur, säger tonåringens mamma enligt brittiska BBC.

Bilden på den fastkedjade 18-åringen ska ha tagits efter att en jämngammal före detta anställd på institutionen slog larm om förhållandena för patienterna. Den publicerades i en dokumentär gjord av lutheranska Evangelical Broadcasting Company som sändes på Nederländsk tv i tisdags.

Någon meters rörelsefrihet

På bilden syns tonåringen med en sele runt bålen, bakbunden och fastkedjad vid en vägg med bara någon meters rörelsefrihet. Enligt uppgift ska han ha fått utstå den här typen av behandling varje dag i tre års tid.

18-åringen – Brandon van Ingen – lider av svåra inlärningssvårigheter och ska ha suttit på institutionen sedan han var fem år gammal.

Tills för några år sedan var han tillåten att åka hem över helgerna men hans allt mer våldsamma sätt ska ha skrämt personalen. Efter ett domstolsbeslut är de nu tillåtna att dagligen kedja fast honom.

Sker för hans egen säkerhet

– Brandons tillstånd är så allvarligt att hans rörelsefrihet måste begränsas, för hans egen säkerhet och för andras, säger Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, biträdande folkhälsominister i Nederländska Folkpartisten Mark Ruttes regering, enligt CNN News.

Enligt henne ska Brandon sätta fast sig själv vid väggen varje gång någon ska gå in till honom. Under kvällar och nätter och när ingen är där rör han sig dock fritt i sitt rum.

Experter inom psykiatrin i Nederländerna uppger enligt BBC att detta inte är ett enskilt fall utan menar att det kan finnas upp till 40 patienter som lever under liknande omständigheter.

Politiker i häftig debatt

Bilden har skapat en högljudd diskussion i landet om hur våldsamma patienter inom psykiatrin ska behandlas. Ett antal holländska politiker har reagerat med stor chock sedan Brandon van Ingens situation blivit känd och en extrainsatt debatt har hållits i parlamentet.

Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner ska då ha försvarat behandlingen av Brandon med att den följer alla gällande regelverk men lovade samtidigt att en översyn av samma regelverk nu ska genomföras.

ARTIKELN HANDLAR OM