Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Han köper superteam

Morddömde Bertil Fors tar hjälp – av Sveriges tyngsta brottsexperter

bytt advokat Miljonären Bertil Fors ska i morgon upp i hovrätten för mordet på Gösta Fessé som han dömdes för i höstas. Inför rättegången har han bytt advokat och anlitat Rättskonsulterna, där bland andra förre chefen för rikskrim Tommy Lindström arbetar. bytt advokat Miljonären Bertil Fors ska i morgon upp i hovrätten för mordet på Gösta Fessé som han dömdes för i höstas. Inför rättegången har han bytt advokat och anlitat Rättskonsulterna, där bland andra förre chefen för rikskrim Tommy Lindström arbetar. Foto: andreas hillergren

Bertil Fors, 67, vill bli frikänd för mordet på Gösta Fessé i Eslöv för 25 år sedan.

Inför hovrättsförhandlingen i morgon har han anlitat landets ledande brottsutredare.

– Vi ifrågasätter tingsrättens bedömning, säger 74-årige Jan Olsson, en av experterna i nya Rättskonsulterna.

Mördades 1986 Gösta Fessé hittades ihjälslagen i sitt sovrum i Eslöv i juni 1986. I 24 år var mordet en gåta – men genom arbete av polisens Cold Case-grupp har fallet nu avgjorts i rätten.   Mördades 1986 Gösta Fessé hittades ihjälslagen i sitt sovrum i Eslöv i juni 1986. I 24 år var mordet en gåta – men genom arbete av polisens Cold Case-grupp har fallet nu avgjorts i rätten. Foto: privat

I oktober i fjol dömde Lunds tingsrätt företagaren Bertil Fors till tio års fängelse för mordet på 89-årige Gösta Fessé i hans bostad i Eslöv i juni 1986.

Avgörande var att Bertils Fors handavtryck fanns på en blodig telefondosa intill kroppen.

Enormt material

Sedan dess har miljonären Fors bytt advokat och anlitat Rättskonsulterna. En grupp som består av bland andra förre chefen för rikskrim Tommy Lindström, förre chefen för rikskrims gärningsmannaprofilgrupp Jan Olsson, kriminalfotoexperten Lars Wallsten och journalisten och juristen Trond Sefastsson.

– Vi har granskat utredningen och analyserat vad som hände på mordplatsen, säger Jan Olsson som menar att det måste bli mer jämbördigt i domstolarna.

– Jag skulle aldrig med fotot som grund kunna fastslå om avtrycket är gammal eller nytt – och jag har under hela mitt yrkesverksamma liv sysslat med fingeravtryck.

Advokat Lars Kruse är mycket nöjd med den expertis som hans klient själv anlitat.

– Både de och vi har vänt upp och ner på hela utredningen, säger Kruse. Rättskonsulternas erfarenhet har varit till stor nytta – materialet omfattar hela 10 000 sidor.

”Inga spår”

Han är hoppfull inför hovrättsförhandlingen.

– Dosan är ett löst föremål och eftersom Fors sålde saker på loppis kan Fessé ha köpt den av honom. Avtrycken kan då ha en naturlig förklaring.

– Förutom det finns inte ett enda spår som knyter Bertil Fors till offret eller hans lägenhet.

Försvaret menar att polisen glömt att söka alternativa gärningsmän. Man lanserar nu åter ”Smeden” – dömd för mord på homosexuella. Han bodde i Eslöv när Gösta Fessé mördades, men var då bara 14 år.

– Men vid den här typen av brott, med mycket kraftigt övervåld, är gärningsmannen ofta väldigt ung, konstaterar Jan Olsson som på torsdag ska vittna i hovrätten.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet