Carl, 1, brännskadades – nu polisanmäls dagis

Foto: Tomas oneborg/SVD
En vecka på intensiven Carl Axenhorn fick tillbringa en vecka på Astrid Lindgrens barnsjukhus efter att han brännskadats svårt på sin förskola. Ettåringen har nu återhämtat sig från skadan.
NYHETER

Fem veckor har gått sedan ettårige Carl Axenhorn brännskadades.

Efter ett möte med förskolan har föräldrarna beslutat sig för att driva händelsen vidare.

– Vi hade ett möte och jag fick ingen bra magkänsla. När det gällde säkerheten fick vi inga svar. Företaget och kommunen skyller på varandra, så nu gör vi polisanmälan, säger Christopher Axenhorn till SvD.

Ett blöjbyte på förskolan i Täby den 10 december i fjol gick fasansfullt fel.

När 15 månader gamla Carl Axenhorn sköljdes av skållades hans hud så svårt att skinnet på den lille pojkens rumpa, ben och fötter släppte. Personalen ringde barnets pappa som kom och hämtade pojken – och åkte raka vägen till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Där vårdades Carl i en vecka för andra gradens brännskada.

– Jag förstår inte att man inte har högre säkerhet på en förskola. Det är ofattbart att det här kunde inträffa, sa pojkens pappa, Christopher Axenhorn, då till Aftonbladet.

Har återhämtat sig

Nu har fem veckor gått.

Barnets föräldrar, Anna och Christopher Axenhorn, har fokuserat på sonens tillfrisknande.

Kommunen i sin tur skickade tillsynsinspektörer som undersökte förskolans ledningar. Deras slutsats var att brännskadan inträffat på grund av ett tekniskt fel och fastighetsförvaltaren sänkte vattentemperaturen.

Men förvaltaren lät också beställa en extern utredning. Den i sin tur visade att olyckan inte orsakades av ett tekniskt fel.

”Skyller på varandra”

Då flera frågetecken återstår kring hur Carl kunde skållas så allvarligt har föräldrarna bestämt sig för att gå vidare med saken och har gjort en anmälan om grovt vållande till kroppsskada.

– Företaget och kommunen skyller på varandra, så nu gör vi polisanmälan. Om det är så att problemet med varmvattnet varit känt sedan tidigare utan att man har åtgärdat det, så tar händelsen en helt ny vändning. Vi vill få det här ordentligt utrett, för känslomässigt känns det inte okej. Det är också ett sätt att göra något för Carl, säger Christopher Axenhorn till SvD.

Svenska Dagbladet har även pratat med förskolans vd, som säger att han välkomnar polisanmälan.

ARTIKELN HANDLAR OM