Årets fattigaste dag äntligen slut

Vid midnatt kom räddningen för många

Marknadssajterna har varit välbesökta under januari.
NYHETER

Aldrig på året har svenskarna så lite i plånboken som i dag. Många tvingas sälja prylar eller ta dyra sms-lån.

Men i morgon kommer räddningen – årets mest efterlängtade lön.

Efter julhandel och mellandagsrea – svenskarnas privatekonomi är aldrig så dålig som i januari.

På Blocket och andra marknadsplatser är trycket hårt. Hos kronofogden ringer telefonerna konstant. Och för sms-låneföretagen är januariveckorna guld värda.

Aldrig tar vi så många snabblån som i januari, enligt Sargon Kurt, marknadschef på låneföretaget Easycredit.

– Vi märker en tydlig ökning, men det är ingen jättestor skillnad jämfört med andra månader, säger han.

Många vill sälja

Ylva Yngvesson på Swedbanks institut för privatekonomi har flera råd till den som har spenderat för mycket pengar under helgerna. Och hon avråder bestämt från dyra snabblån.

– Man kan känna sig tvungen att ta sms-lån, men räntan brukar vara på flera hundra procent. Oftast är det bättre att gå till pantbanken om man har helt slut på pengar.

Hon råder också alla med pengabrist att använda kreditkort och kontokrediter i första hand, innan man vänder sig till de dyra snabblånen.

– Om man helt saknar pengar då är det förstås knepigt. Man måste lösa det på nåt sätt. Men frågan är om man inte kan hålla i pengarna bättre efter jul. Fördela det man har över tiden i stället för att ta ofördelaktiga lån.

Ett sätt att rädda ekonomin är att sälja sina prylar. Och det är många som gör så. Marknadsplatserna på internet märker en tydlig ökning av antalet annonser.

Upptaget hos fogden

– Så här års säljer man sådant som inbringar ganska mycket pengar. Som mobiltelefoner, mp3-spelare och kameror, säger Anna Chrona, marknadschef på auktionssajten Tradera.

Även hos Kronofogden märker man av de magra veckorna. Telefonsamtalen till myndigheten ökar rejält i januari, och det är en annan typ av samtal.

– Många som ringer så här års har inte något ärende hos oss ännu, men de är oroliga. Folk undrar till exempel vad som hände rom de inte kan betala sina skulder och hur inkasso fungerar, säger Åke Lundholm, pressansvarig på Kronofogdemyndigheten.

Ylva Yngvesson har ytterligare ett tips för den som verkligen behöver dryga ut kassan – sälj skidorna.

– Barnens gamla skidprylar och andra vintersportgrejer är lätta att sälja så här års. Så mitt råd är att man lägger ut dem till försäljning på internet.

ARTIKELN HANDLAR OM