Syndabockarna pekas ut direkt

Foto: Foto: AP
Gisslandramat i Beslan skakade Ryssland 2004.
NYHETER

Röken i ankomsthallen hade knappt lagt sig innan den ryska pressens anonyma källor pekade ut självmordsbombarens hemvist.

Norra Kaukasus.

Mattias Carlsson.

Efter ett drygt decennium av blodiga terrordåd och två brutala krig är befolkningen från Kaukasusregionen i södra Ryssland den givna syndabocken för det mesta i Ryssland.

Tjetjenska islamistiska fundamentalister har också legat bakom en rad vidriga terrordåd i Ryssland. Som i Beslan 2004 när de på ”Kunskapens dag” tog en hel skola som gisslan. 338 människor dödades – 155 av dem var barn. Eller de två kvinnliga självmordsbombare som i fjol sprängde sig i Moskvas tunnelbana med 38 döda som följd.

Tjetjenska terrorister har tagit på sig skulden för många terrordåd, men det finns också sprängdåd som aldrig fått sin förklaring.

Som de två bostadshus i Moskva som i augusti och september 1999 sprängdes i bitar. 300 personer dog och tjetjener pekades ut som skyldiga. Men enligt flera uppgifter misstänks den ryska säkerhetstjänsten vara inblandad. Bombdåden blev upptakten till det andra Tjetjenienkriget och blev också grunden till att Vladimir Putin kunde ta över som president efter Boris Jeltsin.

Ingen har tagit på sig gårdagens attack, men oavsett vem som är skyldig är två saker helt säkra:

Att personer med ursprung från södra Ryssland kommer att få det ännu svårare.

Att president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin kommer att få sina medborgares mandat att ta i än mer med hårdhandskarna.

Sedan kommer de ofta fatalistiska ryssarna att leva vidare som om inget någonsin hade inträffat.

Trots att ankomsthallen på Domodedovas flygplats bokstavligen såg ut som ett slakthus, med tiotals lik, blod och kroppsdelar spridda över golv och väggar, fortsatte flygtrafiken i princip oförändrad.

Planen lyfte, visserligen försenade, men ändå. På order från presidenten höjdes säkerheten och extremt noggranna kontroller infördes. Under kvällen i går kontrollerades allt bagage för hand, tills köerna blev för långa och den omständliga proceduren avbröts.

Samtidigt rapporterade polisen att man hittat huvudet och andra rester av självmordsbombarens kropp.

De var dock i för dåligt skick för att kunna identifieras.

ARTIKELN HANDLAR OM