Så mycket fick grannen för villan

Rekordmånga villor till salu – nu är det köparens marknad

Foto: Ulf Höjer
Annsofi Wallberg och Johan Grandin flyttade från Hammarby sjöstad till Trångsund.
NYHETER

Rekordmånga villor är till salu just nu och mäklarna räknar inte med något prisrally.

Så det finns chans att göra klipp.

På tio år har priset på en villa ökat med 72 procent i riket. Allra störst har prisutvecklingen varit i Malmö där villapriserna mer än fördubblats.

Under förra året ökade villapriserna i Sverige med tre procent.

Det visar färsk statistik från Mäklarstatistik som kartlagt prisutvecklingen för bostäder under 2010 och hela det gångna decenniet.

Men mäklarbranschen tror inte på några prisrallyn när det gäller hus i år. Priserna kommer antagligen att röra sig ytterst marginellt.

– Vi bedömer att marknaden kommer att vara stabil och förutsägbar. Givetvis kommer det alltid finnas regionala skillnader, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Samtidigt som utbudet av bostadsrätter är litet är tillgången till villor desto större. Enligt Hemnets bobarometer fanns det 10 461 villor till salu under vecka två. Det är rekordmånga jämfört med de senaste fyra åren.

– Eftersom det finns ett större utbud finns det nu större möjligheter att hitta sin drömbostad. Så på sätt och vis kan man säga att det är köparens marknad när det gäller hus, säger Bessie Wedholm

Aftonbladet har tagit fram listor över de senaste husköpen i landet. Sedan i början av december har cirka 3 000 villor sålts.

I Aftonbladets listor kan du läsa vad dina nyinflyttade grannar gav för sitt hus

Sammanställningen är grupperad på kommun/församling och sorterad på pris i fallande ordning.

Källa: Värderingsdata

ARTIKELN HANDLAR OM