13-åring bakom självmordsattack

Minst nio döda i Lahore – över 70 skadade

NYHETER

Två självmordsattacker skakade Pakistan på i dag.

I en av dem tog en tonåring med sig flera personer in i döden vid en religiös procession i Lahore.´

Pojken, som enligt polisuppgifter till nyhetsbyrån AFP var 13 år gammal, sprängde sig själv i luften nära en shiamuslimsk procession i staden Lahore, innan polisen hann hindra honom. Polisen ska ha försökt fånga pojkens uppmärksamhet för att kroppsvisitera honom, men för sent.

Flera barn skadade

Mellan nio och tretton personer dödades, uppgifterna går isär, och över 70 skadades flera av dem allvarligt. Bland de skadade fanns flera barn, uppgav polischef Rana Faisal.

Pakistanska talibaner tog på sig dådet i ett telefonsamtal till AFP och sade att attacken var riktad mot polisen, som en hämnd för militära operationer och USA:s drönarattacker mot talibanfästen i nordväst. Talibanernas talesman, Azam Tariq, sade sig beklaga att civila dog i attacken och varnade människor för att befinna sig nära säkerhetsstyrkor och statliga byggnader.

Tre döda i Karachi

Strax efteråt dödade en självmordsbombare på en motorcykel tre personer i Karachi i söder, av dem två poliser.

Enligt en nyligen publicerad rapport från organisationen Human Rights Watch har våld och religiös extremism i Pakistan ökat, medan regeringen gör litet eller förvärrar situationen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM