Dagen du väntat på är äntligen här

Experten: Så undviker du att bli lika fattig igen

NYHETER

I dag är det många som drar en lättnadens suck – lönen är äntligen här.

Men hur ska du undvika att februari inte blir en dålig uppföljare på januari? Annika Creutzer, Aftonbladets expert på privatekonomi, ger dig tips och råd.

Pengarpengarpengar!

Januari är den fattigaste månaden av dem alla. Efter julfirande, resor, festligheter och juldagsreor är det inte mycket pengar kvar på kontot.

– Vi får egentligen lönen lite för tidigt i december, den kommer mitt i julen då vi har många utgifter, säger Annika Creutzer, chefredaktör för Pengar24 och Aftonbladets expert på privatekonomi.

"Utnyttja att du är lättlurad"

Men i natt trillade lönen in på många svenskars konton. Nu gäller det att hålla koll på ekonomin så du slipper genomlida ytterligare ett månadsslut utan ett öre på kontot.

– Bästa sättet att spara är att utnyttja att vi är lättlurade. Inför en stående överföring som sker samtidigt som lönen kommer in på kontot, då upptäcker du inte ens att du har haft dem, säger Annika Creutzer.

Se över ekonomin i stora drag och kontrollera om dina fasta kostnader är för höga eller går att justera. Ett annat tips från experten är att slå ut de räkningana du betalar var tredje månad på tolv månader.

– Försök behålla en bra frihet i din ekonomi så du är redo för oförutsedda utgifter, säger Annika Creutzer.

Undvik kassabok

Men det är inte bara utgifterna du kan se över, intäkterna är lika viktiga. Kanske kan du tjäna mer?

– Du kan öka din arbetstid, eller löneförhandla. Om du har ett fritidshus, eller ett rum som stor tomt, så kan du hyra ut det. Sälj av saker som du inte behöver, tipsar Annika Creutzer.

Men att föra en slavisk kassabok över din ekonomi är inget experten rekommenderar.

– Det håller en vecka, sedan tröttnar du. Du behöver inte hålla någon hög ambitionsnivå, bara skaffa en bättre överblick i grova drag, säger Annika Creutzer

ARTIKELN HANDLAR OM