Måltiden består av en bit opium

Aziza: Om jag inte ger honom opium så somnar han inte

Foto: CNN
Över en miljoner invånare i Afghanistan missbrukar opium. En av de yngsta är Azizas fyraårige son. Hon är en fattig väverska som har svårt att få pengarna att räcka till mat. Istället bryter hon en bit opium och ger sin son. Om jag inte ger honom opium så somnar han inte, säger hon.
NYHETER

I norra Afghanistan är opium lösningen på många problem och befolkningen helt omedveten om hälsoriskerna.

För att få arbetsro matar väverskan Aziza sin fyraårige son med en bit opium.

– Om jag inte ger honom opium så somnar han inte, säger hon till CNN.

Aziza är en fattig småbarnsförälder som lever på att väva mattor i Balkhprovinsen i Afghanistan.

När CNN:s reporter Arwa Damon hälsar på bryter Aziza av en bit opium som hon matar sin fyraårige son med. Aziza har ingen utbildning och vet ingenting om hälsoriskerna. Det är långt till fungerande sjukvård och priserna på medicin är höga.

– Vi ger barnen opium om de blir sjuka också, berättar Aziza för CNN.

Jobba längre pass

Majoriteten av allt opium i världen kommer från just Afghanistan.

Hela Azizas familj använder opium för att döva smärta och för att kunna jobba längre arbetspass. Azizas svärmor berättar för CNN att hon började använda droger för att kunna jobba mycket och därmed ha möjlighet att försörja sin familj.

– Vi har ingenting att äta. Det är därför vi måste jobba och använda droger för att våra barn ska vara lugna.

Försöker bromsa missbruket

Närmaste rehabiliteringscenter ligger fyra timmar bort. Föreståndaren och läkaren Mohamed Daoud Rated förklarar att opium är en gammal tradition i området.

– Folk använder opium som droger eller medicin. Om ett barn gråter, ger de opium. Om de inte kan sova, använder de opium. Om ett spädbarn hostar, används opium.

Nu försöker centret nå de värst drabbade byarna för att bromsa missbruket som drabbat över en miljon afghaner, rapporterar CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM