Ny söktjänst för bilder från förintelsen

Viktigt för kommande generationer

1 av 8 | Foto: FOTO: YAD VASHEM PHOTO ARCHIVE
Tyska krigsfångar lyfter av döda kroppar från lastbilarna.
NYHETER

Världens största bildsamling från förintelsen är nu digital.

Det israeliska museet Yad Vashem har slagit sina påsar ihop med Google för att göra sina bilder interaktiva och sökbara på internet.

De första 130 000 bilderna lades ut idag.

Foto: ap
Det israeliska museet Yad Vashem samarbetar med Google för att göra bilder från förintelsen sökbara.

Det nya projektet gör det möjligt för användarna att söka efter bilder och dokument precis som man gör på Google.

Dessutom kan man via en social platttform låta användarna bidra till sajten med sina egna berättelser, kommentarer och dokument om familjemedlemmar som finns i arkiven online, skriver nyhetsbyrån AP.

För framtiden

Museets styrelseordförande Avner Shalev berättar att museet inser att folk kan utnyttja tjänsten med att skriva antisemitiska kommentarer, men menar att risken att det ska ske vägs upp av att kommande generationer kan söka information om sina förfäder.

– Det här är en del av vår vision att koppla samman Yad Vashems kunskap och information med modern teknologi och erbjuda det till ungdomarna, säger han till AP.

Finns på Youtube

Projektet inleddes för tre år sedan i skyskrapan Tel Aviv som inrymmer Googles utvecklingsavdelning i Israel. Det inspirerades av ett initiativ från Google att låta sina anställda spendera 20 procent av sin arbetstid på projekt som de anser är viktiga.

Google använde optisk avläsning för att göra text i dokument och på fotografier sökbar på olika språk.

Tidigare i veckan lanserade museet en version av sin Youtube-kanal på farsi, i syfte att öka kunskapen om förintelsen där sex miljoner judar dog.

Nästa steg blir att digitalisera museets samling av vittnesmål från dem som överlevde förintelsen, uppger Avner Shalev till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM