13-åring riskerar livstid efter mord

Nu bestäms Jordan Browns öde i rätten

NYHETER

Han var bara 11 år när han sköt sin pappas gravida sambo i bakhuvudet med ett hagelgevär.

Nu riskerar 13-årige Jordan Brown livstids fängelse för mord.

Samtidigt är Amnesty ”djupt bekymrade” över att pojken kanske aldrig blir fri igen.

Foto: AP
13-årige Jordan Anthony Brown var bara 11 år när han begick sitt brott.

I februari för två år sedan lämnade Jordan Browns pappa hemmet i västra Pennsylvania för att som vanligt åka till jobbet . Hans 26-åriga gravida sambo Kenzie Marie Houk var kvar hemma med 11-årige Jordan som snart skulle till skolan.

Innan 11-åringen åkte till skolan gick han in i sovrummet där Kenzie låg och sov och tryckte ett hagelgevär mot hennes bakhuvud och tryckte av. Både Kenzie och det åtta månader gamla fostret avled.

Gömde geväret

Geväret var hans eget som han använde när han och pappan övade prickskytte på gården. Patronhylsan slängde han på väg till skolbussen, och geväret ska han ha gömt under en filt. Kvar i huset lämnades kvinnans fyra år gamla dotter som upptäckte kroppen.

Än har Jordan Brown inte dömts för brottet, då domstolarna inte beslutat om han ska kunna ställas inför rätta som en vuxen. Den amerikanska motsvarigheten till tingsrätten fann att Brown skulle kunna dömas som vuxen, men fallet har gått vidare till högre instanser.

Det är nu upp till amerikanska överåklagare som på tisdagen började utreda om hans fall ska prövas i en vanlig domstol eller ungdomsdomstol.

Riskerar livstid

Om han kommer att kunna dömas som en vuxen riskerar 13-åringen livstids fängelsestraff utan chans till frigivning. Ett nyckelargument för att pojken ska ställas inför ungdomsdomstol är att han visar tecken på att kunna rehabiliteras, då han i så fall skulle kunna bli fri vid 21 års ålder. Men hittills har han helt förnekat att han haft något med skjutningen att göra.

Människorättsorganisationen Amnesty har uttalat sig om fallet och säger att det är ”djupt bekymrade” över möjligheten att 13-åringen kanske får spendera hela sitt liv i fängelse.

”Måste inse problem”

Den mördades föräldrar är av en annan åsikt.

– Det är precis som med en alkoholist. Hur kan man bli rehabiliterad om man inte vet att man har ett problem?, sa Deborah Houk till pressen enligt AFP.

Överåklagarna inledde sitt arbete i tisdags, och kan ta god tid på sig då det inte finns någon tidsfrist för när beslutet måste vara taget.

ARTIKELN HANDLAR OM