”Vi vill skriva sanningen”

1 av 3 | Foto: Scanpix
Eva Gabrielsson.
NYHETER

Arvsfejden efter Stieg Larsson tar nya höjder.

På en nystartad hemsida får Eva Gabrielsson hård kritik – av Stiegs bror Joakim Larsson.

– Det är många felaktigheter i hennes bok. Vi vill skriva sanningen, säger han till Aftonbladet.

På en nyaktiverad sida kallad ”Sanningen om arvet efter Stieg” går Joakim Larsson till angrepp mot sin brors sambo Eva Gabrielsson.

Hon har länge förvanskat bilden av hans bror, anser han.

”Om en förvrängd bild av hans uppväxt och relation med sin familj får stå oemotsagd kan hans författarskap inte rätt förstås. Ingen människa kan ha monopol på bilden av Stieg Larsson och hans liv.”, skriver han på sidan.

– Det känns inte värdigt för Stieg att hennes bild av oss blir det allenarådande, därför ville vi skriva ner vår bild, säger Joakim Larsson.

Falska anklagelser

På hemsidan reagerar han mot den bild av hur familjen ska ha behandlat Eva Gabrielsson.

”Det är knappast förenligt med Stiegs anda att medvetet sända ut falska anklagelser mot människor som stod honom nära.”, skriver han.

I en flersidig bilaga kallar sedan familjen Larsson Eva Gabrielssons nya bok ”Millennium, Stieg och jag” lögnaktig. Skarp kritik riktas mot att Eva skrivit om ett brev märkt ”testamente”, något som Joakim Larsson menar att han aldrig sett.

Felaktig beskrivning

Att Eva Gabrielsson har skrivit i boken att familjen tagit allt efter Stieg Larssons död är en ”grovt felaktig beskrivning”, står det i bilagan.

”Vi har aldrig haft för avsikt att ”ta” halva lägenheten. Upplägget av arvsskiftet gjordes på inrådan av Fonus som gjorde bouppteckningen. Mina barn skänkte sedan sitt arv till Eva”, skriver Joakim Larsson i bilagan.

De gånger Joakim har talat ut om arvsfejden i medierna är lätträknade. Eva Gabrielsson har däremot förekommit i medier desto mer. Men den senaste veckan har Joakim Larsson talat ut både i SVT-programmet Skavlan och i Aftonbladet. Och nu via sin hemsida.

– Jag vill inte ha något bråk, men jag vill lägga fram att de här osanningarna finns om hennes bok, säger han.

Varför gör du det här nu?

– Ingen har frågat mig tidigare. Skavlan frågade, och då berättade jag om Stieg. Jag vill inte prata skit om Eva, men nu lägger vi fram det här, och sedan hoppas vi kunna gå vidare.

Aftonbladet har sökt Eva Gabrielsson.

Några av lögnerna i Eva Gabrielssons bok, enligt Joakim Larsson:

Förord, sid 9: ”... nedslående att se hur det växte fram en hel ”Stieg Larsson-industri” som gav en rakt motsatt bild av hur han egentligen var som person...”

Sid 45: ”... inte ens ett kommatecken skulle lämnas ut till ”Stieg-industrin”

Joakim Larssons kommentar: Det har getts ut tre böcker skrivna av Stieg i Millenniumserien och det har producerats tre prisbelönta svenska filmer på dessa. Det har även påbörjats en amerikansk filminspelning. Allt detta är i enlighet med Stiegs önskan och de avtal som han skrev med förlaget. Stieg skrev böckerna i kommersiellt syfte.

Jag kan inte upptäcka någon ”Stieg Larsson-industri utöver Millennium-romanerna och filmerna. Menar Eva Gabrielsson att för många människor har köpt och läst böckerna och sett filmerna? Eller menar hon alla de andra böcker som har följt i kölvattnet på Stiegs framgång? Där har hon själv medverkat till två böcker.

Sid 151: ”... inget inflytande på hur Stiegs politiska texter eller Millennium användes..."

Joakim Larssons kommentar: Eva skriver att hon inte skulle få ett ord att säga till om beträffande Stiegs politiska texter. Det är fel, hon skulle få en plats (av tre) i styrelsen i bolaget som förvaltar Stiegs texter och skulle få lika mycket som övriga i styrelsen att säga till om.

Sid 21 ...”Stieg och jag växte upp utan mödrar...”

Joakim Larssons kommentar: Eva Gabrielsson insinuerar att Stieg växte upp utan kontakt med sin mor. Det är ett infernaliskt sätt att påstå han inte brydde sig om sin mor och hon inte om honom. Båda mina föräldrar älskade Stieg djupt och det var ömsesidigt.

Dokumentet går att läsa i sin helhet på www.moggliden.com

ARTIKELN HANDLAR OM