Här hakar han upp sig

Tobias Billström upprepar svaret – 17 gånger

NYHETER

Sjutton gånger på tre minuter.

Så många gånger lyckas migrationsminister Tobias Billström upprepa samma svar – på olika frågor.

Nu hånas han på nätet för intervjun som kan bli en klassiker.

När migrationsminister Tobias Billström (M) ställdes mot väggen för sina uttalanden om irakier hakade det upp sig.

– Regeringen kommenterar inte på något vis de här så kallade Wikileaksdokumenten, eftersom det handlar om tredjepartsuppgifter, svarade han på SVT:s fråga.

Sedan sa han samma sak – 16 gånger till.

Pekat ut flyktingar

Bakgrunden är anteckningar från ett möte som han och utrikesminister Carl Bildt hade med USA:s ambassadör 2007, anteckningar som avslöjades av Svenska Dagbladet i går med hjälp av Wikileaks.

Bildt och Billström ska då ha varit mycket angelägna om att skicka tillbaka tillståndslösa irakier till Irak, annars skulle ”invandringsproblemet skena okontrollerat”. De ska också ha hänvisat till hedersrelaterade mord och pekat ut de irakiska flyktingarna som ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

Protester på internet

Uttalandena väckte i går en proteststorm på nätet. Men efter att SVT konfronterade Billström för att reda ut vad som egentligen sagts övergick protesterna i hånfulla kommentarer. Billströms papegojliknande upprepningar fick många att dra paralleller till den redan klassiska presskonferensen från 1999. Det var då dåvarande finansminister Bosse Ringholm hårt pressad upprepade frasen ”Inga-Britt Ahlenius har uttryckt intresse för ett annat uppdrag”, oavsett vilka frågor han fick.

Under gårdagen konstaterade många på nätet att Ringholms gamla intervjublunder nu är slagen med hästlängder.

ARTIKELN HANDLAR OM